Як вибрати правильний розмір рами велосипеда, та чому це важливо

Червень 26, 2023 | Цікаве | Переглядів: 1418 | Коментарі: 0

Якщо ви хочете купити новий велосипед або змінити старий, то один з найважливіших параметрів, на який потрібно звернути увагу, це розмір рами. Від цього залежить ваш комфорт, ефективність і безпека на велосипеді.

Якщо ви хочете купити новий велосипед або змінити старий, то один з найважливіших параметрів, на який потрібно звернути увагу, це розмір рами. Від цього залежить ваш комфорт, ефективність і безпека на велосипеді. Розповідаємо, що потрібно врахувати, щоб не помилитися з вибором.

Анатомія велосипеда та розмір рами

Рама — це каркас велосипеда, до якого кріпляться всі інші деталі: колеса, кермо, сідло, гальма тощо. Вона визначає форму та геометрію транспорту, а також його жорсткість і вагу.

Розмір рами — це відстань від центру каретки (нижньої точки) до верхньої точки підсідельної труби (в яку вставляється підсідельний штир із сідлом). Зазвичай він вимірюється в сантиметрах або дюймах і вказується на наклейці на підсідельній трубі або на сайті виробника.

Розмір впливає на положення велосипедиста під час їзди. Якщо вона занадто велика або занадто маленька для вашого зросту та довжини ніг, то ви відчуватимете дискомфорт, напругу або біль у різних частинах тіла: спині, шиї, плечах, руках, колінах. 

Крім того, неправильний розмір може знизити ефективність педалювання та керованість. Цей параметр особливо актуальний, якщо місцем покупки ви обрали інтернет-магазин велосипедів. У вас не буде можливості інтуїтивно визначити, чи підходить вам рама, прокотившись на моделі.

Розміри рами та геометрія велосипеда

Існує кілька варіантів визначення розміру. Один із найпростіших і найпоширеніших — використання таблиці відповідності зросту до велосипеда. Такі таблиці можна знайти на сайтах виробників або в інтернеті. Однак цей метод не враховує індивідуальних особливостей статури та вподобань велосипедиста, а також відмінностей у геометрії рам у різних моделей і брендів.

Тому краще використовувати два інших параметри: ваш зріст і довжину ноги по внутрішньому шву (інсім). Для цього вам знадобляться ростомір і лінійка або сантиметрова стрічка:

  1. Виміряйте ваш зріст, стоячи прямо біля стіни та не взуваючи взуття. Запишіть отримане значення в сантиметрах.
  2. Виміряйте довжину ноги по внутрішньому шву, стоячи прямо біля стіни та не взуваючи взуття. Для цього поставте книгу між ніг так, щоб вона торкалася промежини, а її спинка була паралельна стіні. Відзначте місце, де книга торкається стіни, і виміряйте відстань від цього місця до підлоги. Запишіть отримане значення в сантиметрах.

Тепер, коли ви знаєте свій зріст і довжину ноги по внутрішньому шву, можете використовувати геометричні таблиці для визначення відповідного розміру рами. Для більш точного підбору ви можете використовувати такі формули:

  • міський велосипед — довжина ноги по внутрішньому шву (см) x 0,685 = розмір (см);
  • гірський велосипед — довжина ноги по внутрішньому шву (см) x 0,66 = розмір (см);
  • шосейний велосипед — довжина ноги по внутрішньому шву (см) x 0,70 = розмір (см).

Наприклад, якщо ваша довжина ноги по внутрішньому шву становить 76 см, то ваш відповідний розмір рами для гірського велосипеда буде 50 см (20 дюймів), для шосейного — 53 см, а для міського — 52 см.

Від того, наскільки добре підібраний розмір рами, залежить задоволення від використання велосипеда. Не нехтуйте цим параметром, і тоді ваша їзда буде по-справжньому приємною. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool