Без бюджету-2019 10 мільйонів пенсіонерів залишаться без підвищення пенсій

Жовтень 22, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 995 | Коментарі: 0

Якщо Верховна Рада вчасно не ухвалить бюджет на наступний рік, соціальні стандарти і подальше проведення найважливіших реформ буде заморожене

Уряд виконав своє зобов’язання і вчасно подав до парламенту законопроект «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Тепер доля документу в руках Верховної Ради.

Якщо парламент не ухвалить його, в наступному році фінансування видаткових статей не припиниться, але відбуватиметься в обсягах цього року. Що це означає?

Не будуть перераховані пенсії

Завдяки ініційованій Урядом пенсійній реформі з 1 березня 2019 року вперше мають бути автоматично перераховані всі пенсії відповідно до зростання заробітної плати і інфляції. За підрахунками Міністерства соціальної політики, в 2019 році показник середньої заробітної плати, який використовується у формулі перерахунку пенсій, зросте на 17%.

Пенсії також мають бути перераховані в зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму (з липня мінімальні пенсії зростуть до 1 564 грн, з грудня – до 1 638 грн). Також перерахунок заплановано у зв’язку із зростанням мінімальної заробітної плати з 1 січня 2019 року. Для пенсіонерів, які досягли 65-річного віку та мають страховий стаж 30 та 35 років (відповідно, жінки та чоловіки), з 2018 року запроваджено мінімальний розмір пенсії на рівні 40% мінімальної зарплати. Відтак, у разі зростання МЗП, з 1 січня 2019 року для цієї категорії пенсіонерів мінімальна пенсія має збільшитись до 1 669,2 грн.

Однак, якщо бюджет на наступний рік не буде ухвалено, діятимуть соціальні стандарти на рівні цього року. А це означає, що не відбудеться перерахунку пенсій. А також усіх інших виплат, які прив’язані до мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.
Крім того, Уряд не зможе продовжити поетапне підняття пенсій військовослужбовцям. З 1 січня 2019 року військові пенсії мають зрости в середньому ще на 738 гривень. Без ухваленого бюджету-2019 цього не відбудеться.
Вчителям не підвищать зарплати

В бюджеті наступного року також закладене збільшення зарплат для вчителів – на 9%. Зокрема, зарплата вчителя без категорії в наступному році має збільшиться з 6 303 грн до 6 871 грн на місяць, вчителя І категорії - з 8 301 грн до 9 050 грн на місяць, вчителя вищої категорії – зросте з 8 849 грн до 9 648 грн на місяць. Якщо бюджету-2019 не буде, зарплати вчителів будуть заморожені.

Немає бюджету - немає безкоштовної медичної діагностики

Без Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Уряд не зможе втілити в життя свої ініціативи щодо підвищення стандартів і якості життя людей. Зокрема, з другої половини 2019 року має розпочатися програма оплати діагностики – рентгену, УЗД, ехо серця, мамографії та ін., якщо на таку діагностику направив сімейний лікар. На цю програму Уряд заклав у бюджеті-2019 2 млрд. грн. Без бюджету така програма не може бути профінансована. Також не зможе розпочатися реформа екстреної медичної допомоги, на що передбачено 1 млрд. грн. Це означає, що Уряд не зможе виділити грошей на закупівлю нових «швидких» із новим обладнанням, створення сучасних диспетчерських, підвищення зарплат працівникам бригад екстреної меддопомоги, які пройдуть додаткове навчання.

Тобто, депутати, які не голосуватимуть за бюджет, фактично проголосують за згортання реформ і погіршення фінансового стану більшості українців. 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool