У Кропивницькому презентували виставку «Лялькар-професія його життя»

Червень 02, 2022 | Новини | Переглядів: 1484 | Коментарі: 0

Сьогодні, 2 червня,  у Музеї мистецтв презентовано віртуальну виставку «Лялькар-професія його життя», присвяченої 85-й річниці від дня народження художника-земляка Василя Остапенка.

У Кропивницькому презентували виставку «Лялькар-професія його життя»


Народився митець 2 червня 1937 року в селі Созонівка нині Кропивницького району Кіровоградської області. У 1963 році закінчив Одеське державне театрально-художньо-технічне училище. Працював художником-постановником Кіровоградської обласної студії телебачення. В березні 1970 року почав працювати художником в Кіровоградському обласному театрі ляльок. Також Василь Макарович працював художником-постановником в народних драматичних театрах Бобринецького Олександрійського, Маловисківського районів. Поставив біля 150 вистав класичного і сучасного репертуару українських і закордонних театрів. Учасник виставок театрального мистецтва в Києві, Празі, Ташкенті, Тбілісі.

У 1984 році Василю Остапенку було присвоєно звання «Заслуженого працівника культури України».

У грудні 2010 року художник став лавреатом обласної премії в галузі образотворчого мистецтва і мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «Національна традиція"

Понад 40 років життя віддав служінню мистецтву, був членом Національної спілки художників України, членом Національної спілки театральних діячів України та член Міжнародної асоціації діячів театрів ляльок УНІМА.

Працюючи головним художником театру Василь Макарович опанував мистецтвом дуже специфічної сценографії – ляльковою справою. Він також працював у різних художніх техніках: олійний живопис, гуаш, книжкова графіка.

У грудні 2008 року в Кіровоградському обласному художньому музеї (нині –Музей мистецтв) було відкрито персональну виставку славетного лялькаря «З дитинством у серці». На ній було представлено 68 робіт художника різних жанрів: живопис, портрет, книжкові ілюстрації, ескізи та макети до вистав, ляльки, костюми.
Весною 2012 року Василь Макарович раптово захворів. Пішов з життя 18 квітня 2012 року.

28 травня 2012 року в музеї було відкрито виставку «Художник-лялькар» світлої пам’яті Василя Макаровича Остапенка.
У 2018 році на будівлі Кіровоградського академічного обласного театру ляльок, якому маестро віддав понад 40 років творчого життя було відкрито меморіальну дошку (автор – відомий скульптор Віктор Френчко (1949-2019).

Творча спадщина художника активно презентується та використовується в різноманітних тематичних виставках. В минулому 2021 році в музеї було презентовано виставку до Всесвітнього дня лялькаря, в експозицію якої увійшли 8 мистецьких творів Василя Остапенка.

У віртуальній виставці «Лялькар – професія його життя» представлено 7 графічних творів, які яскраво ілюструють творчість художника, його неповторний, індивідуальний стиль, тонке відчуття кольорів і відтінків та особливий, тільки йому притаманний почерк. Презентовані роботи є ескізами до різних вистав, оформленням яких займався Василь Макарович Остапенко. В них він яскравими фарбами передає любов до життя, дарує глядачам натхнення та гарний настрій.

Микола Правда


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool