У Кіровограді діти та дорослі навчилися надавати допомогу на воді

Липень 15, 2016 | Новини | Переглядів: 823 | Коментарі: 0

У розпал літа найкраще рятує від спеки прохолодна вода. Щоб відпочинок був безпечним, рятувальники посилюють роз’яснювальну роботу у місцях масового відпочинку людей біля водойм.

14 липня на березі р.Інгул у м.Кіровограді відбувся виїзний брифінг та тренінг, під час якого відпочивальники та журналісти дізналися про основні прийоми порятунку на воді, реанімацію потерпілого та оснащення водолазів і рятувальників для порятунку людей на воді.
«Статистика Служби з надзвичайних ситуацій свідчить, що, незважаючи на посилену роз’яснювальну роботу, маємо трагічні випадки, як по Україні, так і в межах регіону. Зокрема, в області на водних об’єктах загинуло 28 осіб, проти 31 у 2015 році). На щастя, вода не забрала жодного дитячого життя. З початку купального сезону загинуло 19 людей. 20 загиблих було вилучено з водойми працівниками пожежно-рятувальної служби та 8 – місцевим населенням. Основними причинами загибелі людей є недотримання елементарних правил безпеки на воді: купання у стані сп’яніння, недогляд батьків за своїми дітьми, переоцінка власних можливостей: люди відпливають далеко від берега, стрибають у воду з мостів або дамб, йдуть купатися після тривалого перебування на сонці», – повідомила помічник начальника Управління ДСНС в області з питань зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю підполковник служби цивільного захисту Вікторія Крохмалюк.
З метою запобігання загибелі людей на водоймах області у період купального сезону 2016 року за ініціативи Управління ДСНС України в області дане питання розглянуто на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яким визначено ряд завдань органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення безпеки на воді під час відпочинку.
У результаті проведеної роботи органами виконавчої влади та місцевого самоврядування по області офіційно визначено вже 28 місць відпочинку на воді, проведено їх паспортизацію і обладнано сезонними рятувальними постами, у тому числі 6 місць відпочинку, які використовуються дитячими оздоровчими таборами.

Вікторія Крохмалюк також пояснила особливості процедури введення пляжу в експлуатацію. Погоджують таке рішення представники декількох відомств. Зокрема, паспорт пляжу підписується представником місцевої влади після погодження головним державним санітарним лікарем, представниками територіального органу ДСНС України, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в областях, керівником служби, яка проводила водолазне обстеження дна акваторії водного об’єкта.
Цьогоріч водолазно-рятувальною групою аварійно-рятувального загону спеціального призначення У ДСНС України в області обстежено дно акваторій 28 зазначених місць масового відпочинку громадян.
Вже на місці водолази продемонстрували свої дії під час порятунку людини на воді – захоплювати потерпілого потрібно тільки з-за спини – за шию, під руки, за волосся. Якщо потерпілий вже на березі – необхідно одразу надавати домедичну допомогу та повідомити про подію за номером «103». Про це детальніше розповіли лікарі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області. Ротову порожнину постраждалого необхідно звільнити від мулу та води, а потім протягом 15 хвилин проводити реанімаційні заходи, чергуючи натискання на грудну клітку зі штучним диханням. Продемонстрували фахівці екстреної медицини і як проводиться реанімація за допомогою медичного оснащення. А далі відпочивальники, серед яких переважно діти, вже самі вчилися повертати до життя потерпілого. За словами, лікаря медико-санітарної частини Управління ДСНС такі заходи у 95% випадків є дієвими.
Крім того, жителі обласного центру ознайомилися з оснащенням рятувальників та водолазів, могли приміряти жилети та акваланги, дізнатися про їх щоденну роботу. Усі дітлахи, які бажали, взяли участь у вікторині щодо відпочинку на воді та отримали заохочувальні подарунки й листівки про безпеку під час канікул.
Переконані, що захід змусив якнайбільше людей замислитися про власне життя та здоров’я, навчивши як діяти у екстремальних ситуаціях на воді. Купальний сезон ще триває, тож Управління ДСНС закликає громадян бути обачними та не наражати своє життя на небезпеку!
У ДСНС України у Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool