Область розпочинає фахову боротьбу з радоном

Березень 22, 2012 | Новини | Переглядів: 5427 | Коментарі: 0

Уперше за всю історію існування Кіровоградщини область розпочинає системну фахову боротьбу з радоном.

За ініціативи очільника регіону Сергія Ларіна та за підтримки небайдужих депутатів різних рівнів фракції Партії регіонів стартує проект «Стоп радон», який передбачає ряд серйозних заходів, аби убезпечити населення, а головним чином дітей, від впливу небезпечного газу.

Так вже склалося, що географічно Кіровоградська область, як і значна частина решти регіонів країни, знаходиться на кристалічному щиті. А це означає, що невидима небезпека – радон - газ без запаху, кольору і смаку - криється у розломах земної кори. Основним джерелом виходу радону на поверхню є граніт. Спеціалісти пояснюють, що ця земна порода «фонить» сама по собі. Такі вже її хімічні властивості. Тож вплинути на структуру граніту людина не в змозі. Утім, кожен має можливість мінімізувати вплив.

Фахівці наголошують, навіть найпримітивніші, на перший погляд, дії здатні уберегти людину від небезпеки, яку в собі криє радон. Тому не спроста Сергій Ларін неодноразово закликав і продовжує закликати мешканців області якомога частіше провітрювати приміщення. Адже газ радон має здатність проникати у кімнати, офіси, чи навчальні класи, що знаходяться на перших поверхах, із підвальних приміщень, де він зачасту накопичується. Провітрювання – однин із дієвих факторів впливу на вирішення проблеми.

До середини березня у кожному дитсадку, школі та лікарні регіону з’являться спеціальні пристрої, що фіксуватимуть концентрацію радону. Таким чином науковці зі столичного інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва матимуть змогу об’єктивно розробити індивідуальні рекомендації як уберегтися від газу з урахуванням особливостей конкретної установи.

Аналізатори, а саме так називаються датчики контролю, фіксуватимуть концентрацію радону. Спеціалісти кажуть, звісно, не факт, що газ присутній усюди, однак краще знати ситуацію і у разі необхідності фахово на неї реагувати.

Кожен такий пристрій накопичуватиме інформацію протягом місяця. Далі його передаватимуть до інституту імені Марзеєва, працівники якого аналізуватимуть показники. Коли ж результати досліджень будуть готові – зважаючи на те, є радон у приміщені, чи немає - науковці розроблять перелік заходів, які повинні сприяти зменшенню концентрації газу. Після виконання рекомендацій, аналізатори встановлюватимуться повторно, аби з’ясувати ефективність виконаної роботи.

Проект «Стоп радон» реалізується вперше не лише в області, а й в Україні. До цього часу жоден з регіонів не надавав проблемі впливу радону такого значення. Так, окремі території приймали програми захисту населення, утім, здебільшого вони мали дещо інше спрямування, і стосувалися радіаційного впливу загалом. Водночас частина з таких програм через брак бюджетного фінансування так і не була реалізована.

Кіровоградщина ж вирішила не сподіватися на державні гроші, а боротися з радоном самотужки - за підтримки спонсорів та меценатів.

Ініціатива голови облдержадміністрації Сергія Ларіна перш за все покликана дати людям відповіді на ряд запитань, які їх більшою, чи меншою мірою турбують вже давно і тим самим убезпечити їх, їхнє здоров’я, здоров’я дітей, від впливу природних факторів.

Тривалий час на екологічній темі спекулювали усі, хто тільки хотів. І в першу чергу політики. Населення залякували, дезінформували… Проект «Стоп радон» - це можливість поставити крапку на маніпуляціях і нарешті отримати достовірну інформацію й фахові поради як безпечно, не завдаючи шкоди здоров’ю, жити в умовах впливу радону.

Читайте Кіровоградщина скупила всі радоноаналізатори в Україні
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool