На Кіровоградщині штрафують паліїв трави

Березень 12, 2024 | Новини | Переглядів: 472 | Коментарі: 0

Суха та вітряна погода, що встановилася з приходом весни, ускладнила ситуацію з пожежами в екосистемі.

Кількість займань сухої рослинності зросла. Вже цього року на Кіровоградщині вигоріло понад 70 гектарів родючих українських чорноземів. Щодня рятувальники виїжджають на гасіння таких пожеж.

Лище за останню добу їх ліквідовано понад два десятки. Серед найбільш поширених причин їх виникнення є необережне поводження з вогнем громадян та свідомий підпал сухостою. Для тих, хто прагне позбутися залишків сухої рослинності шляхом її випалювання, законодавством передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Такі порушники законодавства знаходяться під пильним наглядом інспекторів ДСНС. Цього року таку роботу активізували ще у лютому. Відтак, ті, хто не дбає про безпеку довкілля від пожеж та свідомо порушує встановлені правила, отримують штрафи.

На одного з таких порушників інспекторський склад ДСНС Олександрійського району склав адмінпротокол і сьогодні. Ним виявився житель с. Звенигородка, який підпалив суху траву на відкритій ділянці в межах населеного пункту. В результаті таких дій вигоріло 500 м2 землі.

Про його підступний намір повідомила сусідка, що спостерігала за чоловіком із власного подвір’я.

У розмові з рятувальниками чоловік повідомив, що мав намір спалити сухостій, аби пришвидшити в такий спосіб ріст молодої зелені, яка потрібна для годування свійської худоби. Він навіть не припускав, що таким чином не лише не досягне бажаного результату, а навпаки — зробить цю ділянку землі непридатною для будь-яких господарчих потреб. Адже разом із сухостоєм вогонь випалює й молоді паростки та нищить усю екосистему. Після такого варварства на повне відновлення родючості ґрунту знадобляться роки.
Про свій вчинок шкодує, адже не сподівався отримати штраф. Горе-господар запевнив, що не лише сам не вдаватиметься до подібних дій, а й інших застерігатиме від таких помилок.

Ось так переконливо діють штрафи на наших не зовсім свідомих громадян! Робитимемо так і надалі, аби наш безцінний природний фонд зберегти у своїй бездоганній красі та цілісності для майбутніх поколінь.

ГУ ДСНС України у кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool