Музичний марафон єднання влаштували у Кропивницькому (ФОТО)

Вересень 15, 2023 | Новини | Переглядів: 989 | Коментарі: 0

В обласному центрі  у бібліотеці Чижевського відбувся концерт-подорож «Країна музичних інструментів».

Музичний марафон єднання влаштували у Кропивницькому

Музичний марафон єднання влаштували у Кропивницькому

Музичний марафон єднання влаштували у Кропивницькому


Ним розпочався новий проєкт бібліотеки та учнів і викладачів музичної школи № 2 імені Юлія Мейтуса «Музичний марафон єднання».
Країни музичних інструментів немає на жодній мапі, але за допомогою юних музикантів в неї потрапили відвідувачі бібліотеки, зокрема учні кропивницьких шкіл та діти-переселенці.

Подорож розпочалася із знайомства з сопілкою – найдавнішим духовим музичним інструментом в Україні. Вона згадується в літописах східних слов'ян ХІ століття, українських народних піснях, легендах і переказах. З нею ми знайомимося у казці про дівчину-сопілку, на ній грав Лукаш з «Лісової пісні» Лесі Українки, вона згадується у казці Про убиту сестру і калинову дудку та її літературній обробці Оксани Забужко «Казка про калинову сопілку». З цим чудовим інструментом глядачів познайомило тріо сопілкарів – Людмила Ліпко, Назарій Панасовця разом з їхньою викладачкою Тетяною Приходько.

Найпопулярнішим інструментом в світі вважається гітара, давньою родичкою якої є українська кобза. На ній невеличку п’єсу «Маленька жовта пташка» виконала для слухачів Дар’я Деревінська.

Як виглядає фортепіано теж знають усі і, напевне, не знайдеться жодного школяра, який би не перевіряв свої музичні «сили» на чорно-білих клавішах. Як класно можна грати, якщо займатися систематично, присутнім продемонстрували Валерія Федоренко і Роберт Коява.
І все ж найпершим музичним інструментом, який до того ж кожен з нас має з народження, є голос. Пісню «Українка я маленька» в концерті виконала Аліна Карась. Дівчинка лише починає свою сольну кар’єру, тож побажаємо їй успіху!

Ну а як же без королеви музики скрипки? В XVIII столітті говорили: «Скрипка в музиці є настільки ж необхідним інструментом, як у людському житті хліб». Цю сентенцію своїм виконанням довели Маргарита Тютюнник і Олександр Юрчак.

Маленьким оркестром називають баян за рідкісну здатність імітації різних тембрів. Він може звучати як флейта, кларнет, фагот і навіть як орган. Познайомив слухачів з цим інструментом Микола Ліпка, який виконав відому українську пісню «Гей, соколи».

«Зірками» концерту також були один із найвіртуозніших музичних інструментів – кларнет та музичний символ України – бандура. Музику на цих інструментах виконали Владислав Ткаченко та родинний тандем Марії та Юрія Баранків.

Дякуємо юним музикантам за виступи і чекаємо на нову зустріч в рамках проєкту «Музичний марафон єднання».

Переглянути концерт-подорож «Країна музичних інструментів» можна на бібліотечному каналі YouTube 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool