Мінрегіон розвиває іпотечні програми для сільської місцевості

Лютий 07, 2014 | Новини | Переглядів: 879 | Коментарі: 0

У рамках програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення «Власний дім» у 2013 році введено в експлуатацію житлових будинків загальною площею 85,8 тис. кв. м і газифіковано 3105 раніше побудованих садиб.

Про це повідомив в.о. Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник.

Усього державною програмою підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» у 2013 році скористалося, за попередніми даними, близько 1300 сімей, а в 2014 році обсяг фінансування програм дозволяє залучити до програми ще понад 3 тис. сімей. Найкращих результатів за обсягами наданих пільгових кредитів досягнуто торік у Вінницькій, Запорізькій, Херсонській, Чернігівській та Одеській областях.

Як зазначають експерти, згідно з програмою «Власний дім», громадяни України, які постійно проживають на селі, а також працюючі в органах місцевого самоврядування та на підприємствах АПК мають право на отримання пільгового державного кредиту під 3% річних на термін до 20 років — індивідуальному забудовнику (і на термін до 30 років — молодим або неповним сім'ям, у яких вік кожного з подружжя або батьків не перевищує 35 років).

При цьому позичальник, який на дату укладення кредитної угоди має трьох і більше неповнолітніх дітей, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом. Кредит індивідуальному забудовнику надається за умови постійного його проживання або переселення на постійне місце проживання в сільську місцевість, а також підтвердження ним своєї платоспроможності. Сума кредиту індивідуальним позичальникам визначається Фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі з урахуванням платоспроможності позичальника і не може перевищувати кошторисну вартість індивідуального житлового будинку та надвірних підсобних приміщень.

Граничний розмір кредиту — 100 тис. грн. на покупку будинку і 200 тис. грн. для спорудження нового житлового будинку, а також на газифікацію відповідно до кошторису витрат. Обов'язковою умовою кредитної угоди є використання місцевих будівельних матеріалів і будівельних компаній підрядників. У проекті будинку для отримання кредиту мають бути закладені енергозберігаючі ефективні технології.
Мінрегіон займається виконанням програми «Власний дім», починаючи з 2010 року, коли Кабінет Міністрів визначив Міністерство головним розпорядником коштів на державне пільгове довгострокове кредитування індивідуальних сільських забудовників.

Крім того, Міністерство є розпорядником коштів ще для кількох державних і бюджетних програм. Це Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів (13/3), Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла (30/70) і Державна програма забезпечення молоді житлом. На ці програми житлового будівництва, відповідно до передбаченого бюджетного фінансування, цього року планується виділити 900 млн. грн.

Зокрема, на Програму будівництва доступного житла (30/70) (коли 30% вартості сплачує держава, а 70% громадянин) передбачено 100 млн. грн. На Програму здешевлення вартості іпотечних кредитів, яка реалізується в рамках соціальної ініціативи Президента України «Доступне житло» (кредитна ставка не перевищує 16%, з яких тільки 3% сплачує громадянин, решту 13% компенсує держава) — 340 млн. грн., на Програму «Молодіжного кредитування» — 126 млн. грн., на Програму кредитування сільських забудовників «Власний дім» — 48 млн. грн., на забезпечення житлом інвалідів війни — 300 млн. грн. Крім того, на реалізацію перших чотирьох програм передбачається також виділення коштів з місцевих бюджетів.

Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool