Губернатор Кіровоградщини об надзвичайних умовах, за яких зараз працює обласна державна адміністрація

Січень 30, 2014 | Новини | Переглядів: 1099 | Коментарі: 0

Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко дав інтерв'ю журналісту Кіровоградської обласної державної телерадіокомпанії Дмитру Кобцю з приводу останніх подій в Україні і в області

Розмова розпочалася із питання, що стосується загалом ситуації в країні, і тих надзвичайних умов, за яких зараз працює обласна державна адміністрація і КОДТРК.
Андрій Ніколаєнко пояснив, що протягом 2-х місяців в Україні в цілому ситуація була напруженою і складною, у деяких регіонах, особливо у столиці, вона була найбільш напруженою, але зовсім іншою.
- Буквально, починаючи з 20-х чисел січня, після прийняття Верховною Радою низки законів, відбулася нова хвиля ескалації протистояння. І на превеликий жаль, опозиція і ті, хто себе декларує представниками великої кількості народу, закликали саме до захоплення влади на місцях. На думку опозиційних сил, облоги центру Києва було замало, і тому їм потрібно було продемонструвати, що в Україні максимальна кількість регіонів знаходиться під їхнім контролем. На території західних областей це вдалося довести доволі швидко. Ми бачили, як це відбувалось у Львові, де практично не було супротиву, але ми бачили як це відбувалося і у сусідній Вінниці, або Черкасах, зазначив Андрій Ніколаєнко.
- Я детально проаналізував інформацію, що у мене була, і сьогодні, незважаючи на те, що окремі Інтернет-ресурси, громадські діячі, опозиціонери звинувачують мене особисто у тому, що я переоцінив ситуацію, нагнітав обстановку тим, що закликав всіх не піддаватися на провокації і проводити мирні мітинги, що ми даремно укріплювали будівлю адміністрації. Я впевнений, що саме завдяки цим заходам вдалося утримати ситуацію, хай не на 100%, але тут, у нас, не повторилися ті події, що відбувалися в інших регіонах. Я не хотів би, щоб наші жителі, а особливо ті, хто приїздить нібито допомагати, а насправді їм ставили завдання будь-якою ціною "взяти" Кіровоград, щоб ці люди призвели до сутичок із правоохоронцями, щоб були побиті шибки, щоб літали фаєри. Тому така ситуація з приміщенням, - прокоментував він умови, за яких наразі працює ОДА.

Торкнувся Андрій Ніколаєнко і подій на площі Кірова обласного центру минулої неділі, де зібралися одразу два мітинги, протилежні за своїм ідеологічним спрямуванням і де постраждало 2 людей.
- Дійсно, на площі були представники 2-х мітингів. І радикально налаштованих людей вистачало і з одної, і з іншої частини мітингуючих.
Андрій Ніколаєнко засудив використання будь-яких засобів, що можна використовувати як зброю: "Я засуджую застосування будь-яких спецзасобів, чи то молотків, чи палиць, чи вил, з якими деякі прийшли на мирний мітинг із закритими обличчями, помарковані стрічками різного кольору – і особи ці зараз встановлюються спеціальними службами".
- Я впевнений, що кіровоградці в черговий раз продемонстрували, що можуть бути толерантними. Адже, коли почалися сутички, і учасники мітингу, і лідери обох сторін кинулися поміж цими хлопцями, розбороняючи їх. Тому я думаю, що це й була максимальна точка кипіння на кіровоградському майдані і щиро сподіваюся, що до цього ми більше не повернемось.
Розповів голова ОДА і про свою недільну зустріч із керівниками опозиційних сил, які мітингували на площі ім. Кірова. Опозиціонери дивувалися, чому стоїть на площі і провладний мітинг, чому забарикадовані вікна, чому таке потужне зібрання їхніх опонентів. На що отримали відповідь голови ОДА, про неконтрольованість тих людей, яких вони самі зібрали: "Я сказав, що, якби був впевнений на 100%, що вони повністю контролюють тих людей, яких привели, то ми би просто сіли поговорили, домовилися б і все було б, як 2 місяці тому. Але і на кіровоградському, як і на київському євро майдані, є люди, які повністю опозиційними лідерами не контролюються. Ми поговорили в неділю. І я постійно підтримую діалог із опозицією. Але на жаль, того дня на площі були люди, з якими неможливо домовлятись, вони не мають уповноваженого представника, це радикально налаштовані люди", - зазначив Андрій Ніколаєнко.
При цьому він підкреслив: "Моє завдання, як голови облдержадміністрації – максимально забезпечити спокій на ввіреній мені території. Я жалію за кожною пролитою краплиною крові, але впевнений, що без проведених превентивних заходів, ситуація в області могла б скластися набагато гірше".

Не оминув увагою голова ОДА й резонансні арешти місцевих прихильників євромайдану: "Запитання про арешти складне, тому що й сама ситуація дуже складна. Важко провести межу, де радикаліст, а де просто активно симпатизуюча людина чи політичний романтик".
Іще більший резонанс має арешт викладача КДПУ ім. В.Винниченка Олександра Ратушняка, зрозуміло, що не прокоментувати цю ситуацію голова ОДА також не міг.
- Я, як керівник області, і як людина, не дуже спокійно сприйняв звістку про обрання запобіжної міри до викладача педуніверситету Ратушняка, але при цьому я не схильний спрощувати ситуацію. Я, звісно, не так добре знаю його, як керівники вишу – вони звернулись до мене з тим, що готові взяти його на поруки, мені особисто телефонував нардеп Березкін, який також готовий бути поручителем для Ратушняка. Але я сказав: Я – не суд. Подавайте документи до суду. Апеляційний суд розгляне цю справу. Я відчув реакцію кіровоградської спільноти, тому щиро сподіваюся, що апеляційний суд уважніше розгляне цю ситуацію.
- Що стосується осіб, яких запрошують для надання свідчень – все це відбувається у рамках нині діючих законів. Верховна Рада вчора ухвалила рішення про відміну більшої частини законів, прийнятих 16 січня. Я сподіваюся, що це зніме градус напруги і активності як правоохоронних органів, так і активістів майдану. І закон про амністію, я також щиро сподіваюсь, що буде проголосований.
Стосовно арештів активістів місцевого євромайдану - Андрій Ніколаєнко навів доволі показовий приклад: "Коли правоохоронці затримали активістів так званого мирного мітингу, які окрім всього – неповнолітні і мали при собі маски, фаєри – це молодики, які асоціюють себе із ультрас футбольного клубу "Зірка". Ті хлопці, яких увечері ж і відпустили, бо неповнолітні, вже наступного дня прийшли знову на мітинг – з такою ж роллю... Тому і батькам необхідно дивитися за своїми дітьми. Бо потім, якщо комусь із них розіб’ють голову, то відповідальність перекладатимуть на мене особисто".
Андрій Ніколаєнко висловив сподівання, що протестні настрої поволі вщухатимуть і в Києві, і тим більше в області: "Я багато спілкуюся із громадськими діячами – з опозиційними теж, і з журналістами, і відчуваю, що градус напруги у суспільстві спадає. Ескалація конфлікту починалася з певних подій у Києві. Ми таких підстав давати не будемо".
- Я вже мав розмову із керівниками силового блоку про те, що потрібно згортати всі ці оборонні редути. Я не боюсь кіровоградців – мені є їм що сказати - чи захоплень, я переживаю, щоб ніхто не спровокував міліцію до дій. Я не проти мирних мітингів, але хочу бути впевненим, що вони контрольовані тими, хто їх скликає.
Андрій Ніколаєнко вкотре наголосив, що завжди готовий до діалогу із опозицією: "Я думаю, що після того, як буде проголосований закон про амністію і його підпише Президент – градус напруги у суспільстві іще більше понизиться. Сьогодні влада демонструє готовність до перемовин. Я підтвердив це і керівникам опозиційних партій, і нардепам – я готовий з ними зустрічатись і домовлятись".
Серед нагальних потреб на рівні області Андрій Ніколаєнко виділив необхідність спокійного проведення сесії обласної ради: "Я сподіваюсь, що сесія, де прийматиметься бюджет області, пройде спокійно. Тому що політика політикою, але й бюджетні процеси в країні не повинні припинятися. Процес голосування має проходити за допомогою електронної системи, без рук, щоб була впевненість у законності рішення. І я закликав лідерів опозиції разом убезпечити всіх від проявів радикалізму. Ми, як влада, радикальних речей роботи не будемо", - підсумував Андрій Ніколаєнко.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool