До уваги громадян: про порядок обігу мисливської зброї та пристроїв самозахисту

Лютий 09, 2017 | Новини | Переглядів: 1042 | Коментарі: 0

На сьогоднішній день в Україні порядок обігу мисливської зброї та пристроїв самозахисту регулюється Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженою наказом МВС від 21.08.1998 № 622, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.10.1998 за № 637/3077 (далі Інструкція).

У зв’язку з тим, що трапляються випадки, коли громадяни свідомо, або через відсутність певних знань порушують основні правила обігу зброї, зупинимося на них.

Відповідно до вимог зазначеної Інструкції, правом придбання:
- мисливської гладкоствольної зброї та основних частин до неї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку;
- мисливської нарізної зброї та основних частин до неї – з 25-річного віку;
- холодної, охолощеної та пневматичної зброї та основних частин до неї з 18-річного віку.

Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність.
Придбана мисливська вогнепальна нарізна, гладкоствольна зброя, основні частини зброї, охолощена, пневматична зброя, холодна зброя, пристрої протягом десяти днів з дня придбання мають бути зареєстровані в підрозділах Національної поліції за місцем проживання власника з одержанням дозволу на її зберігання та носіння. У разі невикористання виданого дозволу на право придбання зброї, він підлягає здачі до підрозділу його видачі.

Зброя, бойові припаси до неї, основні частини зброї, пристрої та патрони до них, що належать громадянам, мають зберігатися в металевих ящиках, сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї, за місцем їх постійного проживання або в місцях тимчасового перебування власників (дачних будинках тощо), про що повідомляються підрозділи Національної поліції. При цьому зброя та пристрої мають бути в розрядженому стані.

Під час перенесення або перевезення вогнепальна, пневматична зброя має бути у розрядженому стані та знаходитися у спеціальному чохлі, кейсі, футлярі тощо. Під час перенесення або перевезення зброї та боєприпасів власник зобов'язаний мати при собі дозвіл підрозділу Національної поліції на право їх зберігання та носіння.

У разі смерті власника нагородна, нарізна вогнепальна та інша зброя військових зразків, мисливська нарізна або гладкоствольна вогнепальна зброя, основні частини зброї та бойові припаси до неї, пневматична, холодна та охолощена зброя, пристрої та патрони до них у п'ятиденний строк здаються близькими особами до підрозділів Національної поліції на тимчасове зберігання до вирішення питання щодо спадкування майна (але на строк не більше шести місяців). У подальшому така зброя може бути зареєстрована на особу в установленому законодавством порядку. Якщо серед спадкоємців немає осіб, які мають право на зберігання зброї, основних частин зброї, пристроїв, то такі предмети у місячний строк повинні бути реалізовані в установленому законодавством України порядку особі, що має дозвіл на їх придбання, або здані на реалізацію в магазин з торгівлі зброєю.

У разі втрати зброї, основних частин зброї, пристрою власник зобов’язаний негайно повідомити про це підрозділи Національної поліції за місцем встановлення факту втрати зброї та за місцем перебування її на обліку.

При зміні місця проживання власник зброї, пристрою у десятиденний строк повинен звернутися із заявою в довільній формі про постановку на облік в підрозділі Національної поліції за новим місцем проживання.

Звертаємо Вашу увагу на те, що адміністративним законодавством передбачена відповідальність за порушення порядку продажу, придбання, реєстрації, взяття на облік, зберігання, передачі іншим особам, перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів та пристроїв самозахисту.

Крім того, статтею 263 КК України передбачено відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Зазначені дії караються штрафом, обмеженням або позбавленням волі.

Однак, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений цією статтею, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

При здачі до підрозділів Національної поліції мисливської вогнепальної, пневматичної, холодної та охолощеної зброї, пристроїв, які не були зареєстровані, але можуть перебувати у власності громадян України, вони після проведення відповідних перевірок в установленому законодавством порядку можуть бути зареєстровані в їх особисте користування.
З приводу отримання консультативної допомоги та за більш детальною інформацією, радимо звертатися до відділів та відділень Національної поліції області.

Сектор контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Управління превентивної діяльності поліції Кіровоградської області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool