Щоб мати гарний урожай захистіть посіви від шкідників та хвороб

Березень 20, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 838 | Коментарі: 0

З початком весни у аграріїв розпочинається гаряча та відповідальна пора. Насамперед уваги потребують озимі культури.

Разом з підживленням важливим заходом є захист посівів від шкідників та хвороб. Найнебезпечнішим фітофагом (рослиноїдним) у цей період є хлібна жужелиця (хлібний турун). З відновленням вегетації рослин починається живлення личинок шкідника, тому за допорогової чисельності 3-4 личинки на м² необхідно провести обприскування посівів озимини, розміщеної після стерньових попередників.

З метою моніторингу стану перезимівлі озимих культур державні фітосанітарні інспектори Держпродспоживслужби області відібрали моноліти озимого ячменю та озимої пшениці. Отримані результати говорять про те, що відсоток загибелі рослин становить не більше 3%. Загалом стан озимих зернових в області оцінюється як добрий. Згідно з висновками фітосанітарної експертизи ДУ «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» обстежені рослини уражені такими хворобами: альтернаріоз, гельмінтоспоріоз, аскохітоз, тверда сажка, фузаріоз, сіра гниль, іржа злакова. Варто зазначити, що деякі з них у минулих роках рідко виявлялися при візуальному обстеженні в період вегетації рослин. Симптоми цих хвороб зазвичай проявляються на пізніших етапах розвитку рослин. Тому слід звернути особливу увагу на забезпечення захисту посівів.

Повним ходом йде підготовка до сівби ярих культур. Як відомо, на урожай впливає багато факторів. Один з них – насіннєвий матеріал, з яким передається близько 60% усіх хвороб рослин. Та й накопичення інфекцій на полях за сприятливих погодних умов є цілком достатньо для розвитку хвороб у посівах. Тож сіючи здорове насіння, можна через деякий час отримати хворі посіви. Тому фунгіцидний захист насіння перед висівом є важливим профілактичним заходом. Будь-яку хворобу простіше та дешевше попередити, ніж потім лікувати. Основним способом боротьби з патогенами є обробка посівного матеріалу протруйниками. Протруєння насіння здатне скоротити втрату врожаю від 50 до 65%.
Насіння високих посівних кондицій, призначене для сівби, підлягає лабораторній експертизі, яка визначає наявність на зерні збудників хвороб. Видовий склад і господарська значимість їх дозволить правильно вибрати протруйник відповідного спектра фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

При виборі препарату для протруювання насіння необхідно враховувати прогноз ураження хворобами та шкідниками, сортові особливості, погодні умови. Також потрібно максимально чітко дотримуватися рекомендацій виробника щодо застосування протруйника.
Фунгіцидні протруйники захищають від хвороб, які викликають гриби і бактерії (кореневі гнилі, сажка, снігова пліснява). Інсектицидні — від шкідників, які пошкоджують насіння, сходи, знищують коріння культур (цикадки, злакові мухи, хлібна жужелиця, совка). Інсектофунгіцидні об’єднують у собі властивості інсектицидних і фунгіцидних протруйників. Найкращими є протруйники, які містять в собі два або більше компонентів, тобто діючих речовин, і тим самим захищають рослину від максимально широкого спектру хвороб.

За будь-якою додатковою інформацією щодо захисту рослин звертайтеся до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою: м. Кропивницький, вул.Тараса Карпи, 84, каб. 303, 304, 310 або за телефонами: (0522) 32-12-21, 32-12-64. Піклуйтеся про рослини вчасно та майте гарні врожаї!

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool