Нацкомісія реабілітувала Сергія Параджанова

Січень 10, 2024 | Новини регіонів | Переглядів: 571 | Коментарі: 0

Національна комісія з реабілітації реабілітувала українського режисера та сценариста, родоначальник напрямку «українське поетичне кіно» Сергія Йосиповича Параджанова.

Реабілітація відбулась з подачі Українського інституту національної пам’яті.

У рішенні Нацкомісії йдеться, що після детального аналізу кримінальної справи режисера та інших архівних документів було виявлено наявність політичного мотиву переслідування та засудження Сергія Параджанова.

Це рішення Національної комісії є знаковим прецедентом для розгляду інших резонансних справ українських дисидентів, які за сфабрикованими звинуваченнями були засуджені комуністичним тоталітарним режимом за так званими «загальними кримінальними статтями».

«Юридична реабілітація Сергія Параджанова — це дійсно непересічна і знакова подія. Вона є черговим свідченням тези про те, що добро і справедливість зрештою перемагають, нехай навіть у стратегічній перспективі. Усі жертви комуністичного тоталітарного режиму, як і будь-якого тоталітарного режиму, мають право і можливість бути відновленими у гідності та правді. Дуже надихає, що ця реабілітація відбулася якраз до сторічного ювілею з дня народження Сергія Параджанова», — зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Також голова УІНП зауважив, що процес реабілітації складна справа, яка потребує часу та дослідження для того щоб бути завершеною належним чином.

«Хотів щоб реаблітація Параджанова, яка відбулась лише у 2023 році, стала для нас нагадуванням про те що є, тисячі людей, які очікують на реабілітацію. Вони досі не реабілітовані і про них не можна забувати. У цьому напрямку дуже багато роботи, адже є багато людей, які очікують на реабілітацію. Нехай цей кейс буде ще одним приводом подумати про долю тих дисидентів і багатьох людей, які досі очікують на повернення власної гідності та правди», — додав Дробович. 

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool