В Кіровограді завершилися покази документального кіно про права людини (ФОТО)

Листопад 28, 2012 | Новини | Переглядів: 1050 | Коментарі: 0

На Кіровоградщині завершив свої покази фестиваль документального кіно про права людини. Цього року фестиваль вразив не лише різноманіттям фільмів, а і кількістю глядачів! З нетерпінням чекаємо наступного року, нових фільмів та вражень!

Весь минулий тиждень у Кіровограді демонструвалися документальні фільми про права людини. До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці 9-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся у Києві з 23 до 29 березня 2012 р., а також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів документального кіно.
У м. Кіровоград організатором фестивалю є Дитяча екологічна громадська організація «Флора». Партнерами у проведенні показів є : Обласна універсальна наукова бібліотека iм. Д. I. Чижевського, Громадська організація «Територія успіху» та Кіровоградське відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ».
У м. Кіровограді проходили відкриті покази, куди мали змогу завітати всі бажаючи та переглянути фільми фестивалю. Покази проходили в Обласній універсальній науковій бібліотеці iм. Д. I. Чижевського.

«Бібліотека дуже щаслива мати таких партнерів. Адже ми знайшли однодумців, які разом з нами прагнуть впливати на позитивні зміни у нашому суспільстві, усвідомлюють потреби у зміни внутрішньої культури та необхідності знати свої права. Треба зрозуміти, що прийняття європейських цінностей не можливе без того, щоб кожен з нас мав готовність змінюватися самостійно. І саме таким дзеркалом готовності, є документальне кіно про права людини,- розповідає завідуюча відділом мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки iм. Д. I. Чижевського Ушакова Світлана Анатоліївна ,- Цього року фільми дуже різні та різноманітні жанрово. Від такого хвилюючого фільму «Шахта №8», який зміг так зворушити, що визвав емоційний ком в горлі до такого дивовижного та доброго кіно, як «La Machina», яке розповідає про лікування сміхом та мистецтвом. Звісно, не всі люди готові до мови документального кіно. Адже, такі фільми мають подвійний ефект:з одного боку соціальна тема та права людини, з іншого боку – мова кіно, культура подачі. Також, групові перегляди мають велику цінність. В ті хвилини ми дихаємо в унісон, відчуваємо разом та маємо змогу обговорити побачене. Тож, вважаю, що цього року фестиваль пройшов дуже вдало. Наступного року, впевнена, буде ще більше глядачів».

Зі свого боку,організатори дуже вдячні працівникам бібліотеки за те, що вже котрий рік мають такого надійного та гостинного партнера.

Цьогорічна аудиторія була дуже різноплановою. Це учні та студенти, працівники освіти та культури, люди похилого віку. Виявилося, що було багато людей, які відпрошувалося із роботи, щоб мати змогу відвідати покази. Також, особливою групою стали слухачі «Польського клубу», які мали відвідали фільми польських режисерів.
Також, відбулося багато закритих показів в кількох загальноосвітніх школах міста, в Кіровоградському національному технічному університеті та Державній льотній академії України. Змогу побачити один із фільмів фестивалю мали і особи, що відбувають покарання.

«Це не перший фестиваль в нашій колонії. Показово, що дивитися фільм прийшли засуджені, які були на перегляді і в тому році, - коментує представник КОВ ВБО «ВМ ЛЖВ» Володимир Бочаров-Туз, - Сам фестиваль для засуджених не є надзвичайною подією. Зараз в колоніях немає недоліку в відеоапаратурі . Крім того, в кожному загоні є телевізори. Тому засуджені дивляться і фільми, і новини. Але, ці джерела інформації, як правило, не піднімають проблеми, які зазвичай так просто і доступно відкриваються у фільмах фестивалю документального кіно про права людини. Тому, сам фестиваль - це інформаційний прорив, який несе важливі ідеї, принципи та цінності громадянського суспільства в свідомість засуджених»

Важливо зазначити, що серед інших було кілька фільмів, які викликали найбільше обговорення та емоційно схвилювали глядачів. А саме: Історія без терміну давності, Шахта №8 та Грішна хвороба.

Тож, щиро вдячні авторам тих дивовижних фільмів, які ми мали змогу демонструвати, вдячні організаторам мандрівного фестивалю та з нетерпінням чекаємо 10-ого Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

В Кіровограді завершилися покази документального кіно про права людини (ФОТО)

В Кіровограді завершилися покази документального кіно про права людини (ФОТО)

Юлія Бочарова-Туз
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool