Уряд наполягає: В Україні ліки мають бути доступними та якісними

Квітень 20, 2012 | Новини | Переглядів: 964 | Коментарі: 0

Уряд продовжуватиме політику встановлення в Україні справедливих цін на ліки та контролю за їх якістю. Про це на брифінгу заявила перший заступник Міністра охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко.

«Сьогодні Кабінет Міністрів і Міністерство охорони здоров'я роблять все, щоб ми мали доступні і максимально справедливі ціни на ліки – це є головним завданням держави», - наголосила Раїса Моїсеєнко, коментуючи впровадження в Україні державного регулювання цін на лікарські засоби.

За її словами, введення референтних цін запроваджується для того, «щоб відсікти ті не зовсім добросовісні або фармацевтичні фірми, або безпосередньо дистриб’юторів, які пропонують для громадянина чи лікувальних закладів для участі у тендерних закупівлях занадто завищені ціни, які ніяким чином не ґрунтуються на тих затратах, які безпосередньо витрачає виробник, або постачальник». «Держава вводить порівняльні ціни, щоб мати змогу дати на якісні ефективні ліки доступ до кожного громадянина», - підкреслила перший заступник Міністра охорони здоров'я, додавши, що питанню якості ліків в Україні на державному рівні приділяється значна увага.

Раїса Моїсеєнко зауважила, що розпочавши на початку 2010 року перевірку лікувальних засобів та виробників на наявність ліцензії на виробництво ліків відповідно до вимог GMP, їх кількість скоротилася майже на четверту частину. «Це є велика робота, яку запровадив Уряд і яка проводилася методично. Ті виробники, які не відповідають європейським стандартам, їм одразу анулювали ліцензії», - сказала вона.

При цьому перший заступник Міністра зазначила, що на сьогодні є певні проблеми у фармацевтичній галузі. «Зокрема, це економічна площина. Україна на сьогодні має надзвичайно ліберальні правила допуску іноземних ліків на внутрішній ринок. Питома вага імпортної продукції майже у 2,6 рази перевищує вітчизняну. Не менше 30% лікарської продукції, допущеної на ринок України, тобто імпортного виробництва, не підтверджено сертифікатом GMP, і це робота, яка буде проводитися Урядом, Міністерством охорони здоров'я, Державною службою з лікарських засобів, що повинна вивести в рівні умови на фармацевтичному ринку як вітчизняних, так і іноземних виробників ліків», - наголосила вона.

Раїса Моїсеєнко повідомила, що з 15 іноземних виробництв, перевірених Державною службою з лікарських засобів протягом 4-х останніх місяців, 10 не отримали підтвердження відповідності вимогам GMP. «Таку політику Міністерство охорони здоров'я, Кабінет Міністрів буде продовжувати», - запевнила вона.

Вона поінформувала, що на сьогодні на території України працює 112 сучасних фармацевтичних підприємств, виробництво яких відповідає міжнародним стандартам якості GMP, функціонує 22 тис. аптечних закладів. За попередній рік продано 1 мільярд упаковок готових лікарських засобів. Обсяг фармацевтичного ринку в 2011 році склав майже 27 млрд. грн.

У свою чергу Голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов підкреслив, що внаслідок реалізації в Україні пілотного проекту щодо встановлення референтних цін на препарати для лікування пацієнтів на гіпертонічну хворобу та часткової компенсації їх вартості державою, громадянам України вдасться заощадити близько 160 млн. грн. «Ми прорахували цей пілотний проект, і можу навести такі цифри. Обсяг реалізації цих лікарських препаратів на ринку України за результатами 2011 р. склав 517 млн. грн. Якщо будуть введені справедливі порівняльні ціни на ці лікарські засоби такі ж, як у сусідній Польщі, Угорщині, Словаччині, я не кажу, що в нас ціни будуть нижчі, ніж у Польщі, вони будуть такі ж, як у Польщі, то наш пацієнт на цій групі лікарських препаратів заощадить близько 160 млн. грн. Думаю, в тих умовах, коли основна група пацієнтів, які страждають цим захворюванням, це пенсіонери, які рахують кожну копійку, для них економія, нехай незначна, на місяць все одно буде позитивною», - зазначив Олексій Соловйов.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool