У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни» (ФОТО)

Січень 24, 2024 | Новини | Переглядів: 999 | Коментарі: 0

24 січня 2024 року в Музеї мистецтв розгорнуто виставку «Подих війни», присвячену подіям сучасної російсько-української війни, розпочатої в 2014 році.

Сьогодні ця тема актуальна та болюча як ніколи, дана експозиція являє собою мистецьку рефлексію, яка має нагадувати кожному з нас, що триває жорстока боротьба за існування української державності, нації та культурної ідентичності. Нагадувати про те, що завдяки неймовірній мужності та жертовності воїнів Збройних Сил України ми продовжуємо жити, працювати, творити, насолоджуватися зранку кавою, а також не забувати дякувати захисникам та всіляко підтримувати. Слід пам’ятати про те що за мирний сон у теплому ліжко хтось платить своїм життям на полі бою. Цінувати та вшановувати пам'ять про загиблих Героїв.

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

У Кропивницькому відкрили виставку «Подих війни»

Від самого початку російсько-української війни у 2014 році Музей мистецтв (до 2020 року обласний художній музей) є активним учасником інформаційно-культурного фронту, що систематично проводить виставково-експозиційну роботу з висвітлення засобами образотворчого мистецтва та мовою фотосвітлин, документів, різних інсталяцій її героїчних і трагічних сторінок, вшановує пам’ять полеглих українських героїв, зокрема – наших земляків. Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року тільки ще більше активізувало цей напрямок роботи музею, а необхідність евакуації базової колекції створила можливість відвести під відповідні військово-патріотичні проєкти окремий експозиційний зал.

В експозиції «Подих війни» представлено живопис, графіку та трофейні предмети військового призначення, що демонструють різні аспекти російсько-української війни розпочатої в 2014 році. Така виставка стала можлива завдяки співпраці музею з художниками, волонтерськими мистецькими проєктами, захисниками та меценатами. Адже вони не просто поповнюють фондове зібрання музею, а й роблять вагомий внесок до культурної спадщини нашого краю. Робота Андрія Надєждіна (1963-2022) «Українська Пасхалія» (2014) передана його сестрою Оксаною Журавель, сповнена філософськими символами, відображає цілу історичну лінію, народження нової сили, адже на жовто-блакитному тлі, в центрі композиції писанка - символ Пасхи, життя та весняного відродження на фоні якого зображена Жінка-Берегиня у войовничому настрої, готова до захисту, тримаючи лук з натягнутою тятивою. А навколо неї, по різні боки, зображено протистояння українського воїна із ворогом, «зеленими чоловічками». В сатиричному аспекті показує ставлення українського народу до окупантів образ хлопчика, зображеного на картині Андрія Хвороста (1968) «По нуZде» (2022). Іронічне фентезі на тему війни як висміювання російських фейкових новин представлено полотном київського художника Петра Лисенка (1973) «Єнот-диверсант» (2022), яке автор передав після презентації виставки під назвою «Інший вимір» в Музеї мистецтв у березні 2023 року.

Війна, втрата домівок та подальша окупація зумовила значну частину населення переміститись на територію Кіровоградщини. Серед них багато митців, які активно долучились до суспільного та культурного життя нашого краю. Яскраво, глибоко та різнопланово демонструє ставлення до війни творчість художника з Донеччини Олександра Брітцева (1984) надана автором з приватної колекції – «Херсонські кавуни» (2022), «Азовсталь» (2022), «Свідки теракту в Ізюмі» (2022), «Береженого Бог береже» (2022), «Українська півонія» (2022), «Доброго вечора, ми з України» (2022) та «Віра в ЗСУ» (2022). Саме в нашому місті відкрилася перша виставка малюнків художника-аматора, теж уродженця Донеччини, Василя Муля (1964) у листопаді 2022 року в галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». До експозиції ввійшло 2 графічні роботи, передані автором: «Вид на Маріупольський порт» (2022) та «Порт. Маріуполь» (2022).

Неодноразово в Музеї мистецтв презентували мандрівний волонтерський мистецький проєкт Ірина Липень та Юрій Шляпцев «Наш дім – Україна» по завершенню якого автори передали до нашого фондового зібрання трофейні предмети військового призначення серед яких тубус ПТРК «Фагот», корпус гранати Ф-1, гільзи різного калібру, фрагменти зброї та посуд. Декоровану гільзу снаряду надано також волонтеркою, депутаткою та представницею обласної влади Катериною Колтуновою. Ці військові артефакти вдало доповнили виставку «Подих війни». Вони нагадують про силу зброї, про те як важко врятувати людські життя і як легко їх забрати шматком залізяччя.

Військовослужбовці, герої цієї війни теж долучились та зробили свій внесок. В 2023 році захисником Іваном Нестройним до музею було передано декоративну таріль із петриківським розписом від 3-го окремого стрілецького батальйону. У жовтні 2023 року під час презентації виставки світлин загиблого захисника Дениса Кривого (1988-2023) «Краса Бузького Гарду» було проведено благодійний розпродаж робіт фотомитця на підтримку Збройних Сил України під час якого світлину «Веселка над урочищем Протич» меценатка Марія Коваль придбала та передала Музею мистецтв, а ми маємо тепер можливість експонувати її в пам'ять про героя.

Те, що відбувається наразі майже в центрі Європи світ не бачив з часів Другої світової війни. Найбільше від військової агресії потерпають найуразливіші категорії населення - діти, жінки, старі люди. Їх вбивають, катують, піддають сексуальному насильству. Таким чином формується поняття «російського фашизму», що є новим викликом для світового ладу та системи безпеки.

Анна Недлінська


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool