У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію (ФОТО)

Червень 09, 2023 | Новини | Переглядів: 1209 | Коментарі: 0

В Музеї мистецтв розгорнуто фотовиставку - інсталяцію «Фортеця Півдня» - Миколаїв. Херсон.

У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію

У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію

У Кропивницькому відкрили фотовиставку-інсталяцію


Деокуповані території. Завдяки фотографії документально зафіксовано вигляд визволених від окупантів Миколаївщини та частини Херсонщини, талановито передано щирі емоції місцевих жителів, які зустрічали бійців Збройних сил України. Автори виставки Сергій Кононенко та Дмитро Скороходов створили унікальну хроніку життя і боротьби Миколаєва від початку повномасштабної російсько-української війни.

На більше ніж ста світлинах професійних фотографів можна побачити Миколаїв, Херсон, Чорнобаївку, Посад-Покровське, Луч та інші населені пункти нашої Батьківщини. Як зазначають організатори виставки, більшість з цих кадрів — ексклюзивні, а їхні автори через питання безпеки тривалий час не розголошували інформацію про свою діяльність. У березні-квітні нинішнього року виставковий проєкт вже мали змогу переглянути відвідувачі Миколаївського Будинку офіцерів флоту. Тоді у волонтерському центрі, крім фото, представили й експонати з території бойових дій.

Автор фотографій Сергій Кононенко зізнається: «Знімати було дуже важко. Мурашки по шкірі, руки дрижать. Люди теж схвильовані, адже не знають коли «прилетить». Важко і страшно. Все, що знімав, я пропустив через своє серце - біль, втрати, жах»…  Це не художня виставка – зазначає ще один автор світлин Дмитро Скороходов. «Це хроніка війни, це емоції, які я переживав, коли був у звільнених селах, в Херсоні, коли люди плакали, вперше за кілька місяців почувши Гімн України. Ми не лише фотографували. Володимир Алексєєв організував гуманітарну й культурну місію. Об’їздили чимало сіл, які були під окупацією. Так і накопичувались ці світлини». Взагалі, за півтора місяці культурної місії волонтери БОФ відвідали 41 деокуповане село, дали 20 концертів, привезли 250 тонн гуманітарної допомоги. Ініціатором та організатором місії був Володимир Алексєєв. До проєкту приєдналися World Central Kitchen та музиканти гурту Radiostars.

Сьогодні вашій увазі представлена фотовиставка – це занурення крізь об’єктив у реалії жорстокої війни. Конкретні історії про зруйновані долі мешканців міст і сіл, які виживали в період російської окупації. За словами авторів виставки, подібні репортажні зйомки необхідно робити, щоб зафіксувати військові злочини росіян. Адже це документальні свідчення для майбутнього міжнародного трибуналу. Важливим доповненням, що виглядало максимально атрактивно та підсилювало загальний ефект сприйняття пропонованої фотовиставки, є зразки військової техніки і озброєння, як вітчизняного, так і закордонного виробництва. Фотографії, на яких зображені стійкість, втрати, біль, а також надія українського народу на мирне життя, навряд чи залишать кого байдужим, торкаються наших душ, відгукуються в серцях зацікавлених відвідувачів. Якщо це так, значить мета виставки «Фортеця Півдня» виконана на 100 відсотків. Віримо в Перемогу та допомагаємо Збройним силам України!

Володимир Мельник, Леся Нестройна

Фото Ігоря Філіпенка


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool