У Кропивницькому відбулось засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради

Лютий 24, 2018 | Новини | Переглядів: 1076 | Коментарі: 0

В облдержадміністрації відбулось засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради за участі першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка.

Перш, ніж розпочати роботу, учасники засідання відкритим голосуванням переобрали голову Ради. Після Павла Штутмана, її очолить голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Учасники зустрічі також внесли корективи до окремих пунктів плану роботи Ради на 2018 рік та затвердили його.

Основну увагу під час засідання було приділено обговоренню перспектив реформування галузі охорони здоров'я у 2018 році. Про етапи, механізми та очікувані результати впроваджуваної медреформи учасників Ради проінформував директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

Так, основне завдання у першому півріччі поточного року 2018 полягає у реорганізації закладів первинної медичної допомоги з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. За словами Олега Рибальченка, це обов'язкова умова, оскільки тільки медичні заклади у такому статусі зможуть укладати договори з Національною службою здоров'я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Як неприбуткові підприємства, заклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими грошима. У тому числі, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників.

Протягом першого кварталу місцева влада та медзаклади первинної ланки мають підготуватися до впровадження нової моделі фінансування та нових стандартів надання послуг. Як повідомив посадовець, упродовж перехідного періоду, а саме у 2018-2019 роках, залишаться обидві системи фінансування закладів — медична субвенція та пряме фінансування за договорами з службою здоров'я. Заклади, які не автономізуються та не укладуть договори до кінця 2018 року фінансуватимуться за рахунок медичної субвенції, а заробітна плата лікарів буде прив’язана до тарифної сітки. У процесі реформування всі заклади охорони здоров'я, які фінансуються з бюджету району, міста або ОТГ мають бути автономізовані, підключені до електронної системи охорони здоров'я і відповідати Табелю оснащення для надання ПМД. Приватні практики первинної допомоги (лікарі-ФОГІ та приватні заклади) можуть укласти договір та розпочати роботу з НСЗУ в будь-який час.

На цьому етапі реформування заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему та підключишся до електронної системи охорони здоров'я, яка наразі працює в тестовому режимі. Коли пацієнти укладатимуть декларації із обраними лікарями ті реєструватимуть їх у системі. Таким чином НСЗУ зможе оплачувати закладу, де працює цей лікар, ведення кожного пацієнта. У майбутньому електронна система дасть можливість пацієнтам швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям - правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров'я пацієнта. Система замінить паперові медичні карти і довідки, лікарі будуть виписувати електронні рецепти, які неможливо підробити.

За словами Олега Рибальченка, у другому кварталі 2018 року стартує кампанія з вибору сімейного лікаря. Пацієнти обиратимуть для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання.

У другому кварталі 2018 року починає роботу Національна служба здоров'я України. Перші заклади охорони здоров'я у статусі некомерційних комунальних підприємств підпишуть договори з НСЗУ. З цього часу ці медзаклади первинної допомоги почнуть отримувати прямі виплати за надані послуги.

Резюмуючи головні завдання реформи на поточний рік, Олег Рибальченко зауважив, що медзакладам первинної ланки необхідно реорганізуватися, підключитися до електронної системи, привести матеріально-технічне забезпечення у відповідність до Табелю технічного оснащення, почати активне інформування та підписання з пацієнтами декларацій, а також укласти договір з Національною службою здоров'я України.

За інформацією Олега Рибальченка, у рамках реформи нинішнього року для Кіровоградської області передбачено 136 млн. гривень, що будуть використані на будівництво 26 амбулаторій, придбання медичного обладнання та санітарного транспорту.

Перший заступник голови облдержадміністрації наголосив на необхідності проведення широкої роз’яснювальної роботи серед громадян та працівників медичних закладів щодо нововведень в процесі реформування. Окремо було приділено увагу питанню оплати праці медпрацівникам закладів другої ланки, реформування яких розпочнеться у 2020 році. Очільник обласної профспілки медпрацівників наголосила на гострій необхідності підвищення оплати праці медикам. Сергій Коваленко запевнив, що дане питання буде доведено керівництвом області до центральних органів влади. За його словами, вплинути на це на місцевому рівні можливо за рахунок програм місцевих стимулів, що діють на окремих територіях. Тому він доручив Олегу Рибульченку вивчити досвід районів та рекомендувати його органам місцевого самоврядування. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool