У Кропивницькому відбулася зустріч з українкою з сонячного Марселя (ФОТО)

Січень 23, 2024 | Новини | Переглядів: 1737 | Коментарі: 0

На справжнє свято позитиву перетворилася зустріч з педагогом, науковцем, дослідницею та мандрівницею Валентиною Гребньовою, що пройшла у відділі краєзнавства бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Модератором зустрічі став доктор наук, професор, завідувач кафедри української літератури ЦДУ імені Володимира Винниченка Григорій Дмитрович Клочек.

З нашим містом колишню черкащанку поєднав педагогічний інститут, який вона закінчила, а потім майже 30 років викладала на кафедрі української літератури КДПУ імені Володимира Винниченка. За плечима Валентини Тимофіївни - кандидатська дисертація, ряд наукових робіт і публікацій, повага колег та незмінна любов колишніх студентів.

У Кропивницькому відбулася зустріч з українкою з сонячного Марселя

У Кропивницькому відбулася зустріч з українкою з сонячного Марселя

У Кропивницькому відбулася зустріч з українкою з сонячного Марселя

Нині пані Валентина – мешканка сонячного Марселя, яка вже багато років вивчає і досліджує Прованс та займається туристичною діяльністю. Вона авторка багатьох тематичних екскурсій регіоном, пов’язаним насамперед з літературою, мистецтвом, театром і кінематографом.

Саме про Прованс та його мешканців розповідала наша гостя. Багаточисельна аудиторія затамувавши подих слухала цікаві історії про сімейні традиції та виховання дітей, про патріотизм французів та їх любов до життя в усіх проявах. Розповідь супроводжувалася показом дивовижних краєвидів узбережжя Середземного моря, прованських міст Марселя та Авіньйона.

Не менш цікавою була розповідь пані Валентини про свою книгу «Прованс, сонце, море, лаванда, книжки», яку авторка присвятила учителю і другу - знаному українському літературознавцю, громадському і політичному діячеві Володимиру Панченку.

Книга складається з тринадцяти новел, героями яких є знані французькі письменники, чиє життя пов’язане з Провансом. Цифра 13 не випадкова, бо це сакральне й сповнене особливим змістом число вважається щасливим для провансальців.

На провансальській землі народилися Фредерік Містраль та Жан Жіоно. Альбер Камю знайшов тут другу батьківщину. Маркіз де Сад у цих краях здійснював свої творчі експерименти, а Олександр Дюма поселив сюди героїв найвідомішого роману «Граф Монте Крісто». Для Альфонса Доде та Еміля Золя ця благодатна земля була невичерпним джерелом творчого натхнення. Провансальські простори несподівано ввірвалися і у життя Стендаля, Жорж Санд та Антуана де Сент-Екзюпері.

Розповідь пані Валентини про Прованс і героїв книги була настільки захоплюючою і цікавою, що виникло нестримне бажання відвідати цю поціловану Богом землю на півдні Франції.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool