У Кропивницькому відбулась презентація семінару «Соціалістичний реалізм та сучасність»

Квітень 21, 2017 | Новини | Переглядів: 1359 | Коментарі: 0

У квітні 2017 року в обласному художньому музеї пройшла презентація участі в чотириденному практичному семінарі «Художній музей, історія мистецтва та соціалістичний реалізм».

Організаторами семінару, який проходив 28-31 березня 2017 року в столиці нашої держави місті Києві виступили співробітники Методфонду та співробітники Національного художнього музею України. В семінарі взяли участь представники провідних музейних установ з 14 областей України, серед учасників були представлені як музейники так і, художники, архітектори, дослідники мистецтва епохи соціалістичного реалізму, мистецтвознавці.

Семінар став платформою для спільного переосмислення практики збирання, описування і презентації мистецтва соцреалізму в художніх музеях. Робота семінару була побудована на виступах, які базувалися на аналізі роботи музейних закладів, матеріалів тематико-експозиційних планів, описів експозицій, тимчасових тематичних виставок експонування мистецтва радянського періоду. З аудиторією працювали спеціально запрошені лектори, що займаються проблематикою соціалістичного реалізму в мистецтві. На семінарі через практичні завдання зокрема через аналіз експозиції соціалістичного реалізму Національного художнього музею та дискусію загострились можливі форми запитування репрезентаційних норм соціалістичного реалізму, виявляючи його протиріччя, закономірності й структури, та їхню тяглість в сьогоднішніх кураторських практиках.

Особливе враження справили на учасників семінару лекції румуна Ігора Мокану (дослідника епохи соціалістичного мистецтва, який на прикладі тоталітарного режиму Н. Чаушеску показав мистецтво соціалістичного реалізму Румунії та архітектора-дизайнера Івана Мельничука, який фахово доніс свою думку про різновиди мистецтва соціалістичного реалізму від періоду 20-х років до початку 90-х років минулого століття на території колишнього Радянського Союзу.

Семінар став своєрідною базою навчання для всіх, хто має різний досвід роботи з соціалістичним реалізмом, історичною та культурною пам’яттю та ще одним щаблем в системі спільного переосмислення практики презентації мистецтва соціалістичного реалізму в музейний закладах України.

Микола Правда


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool