У Кіровограді можуть об’єднати два пологових будинка

Травень 16, 2016 | Новини | Переглядів: 1409 | Коментарі: 0

Питання об’єднання двох пологових будинків у Кіровограді сьогодні опрацьовується експертами і адмінстративне рішення буде прийняте на основі ретельного всебічного аналізу.

На цьому наголосив міський голова Андрій Райкович під час підходу до преси по завершенні наради з керівниками виконавчих органів міської ради у пологовому будинку №1 сьогодні, 16 травня.

Раціональне використання вільних відремонтованих приміщень пологового будинку № 1 та кадрового потенціалу галузі охорони здоров’я обласного центру можуть у перспективі призвести до перенесення на його площі і пологового будинку № 2 ім. «Святої Анни» і дитячої міської лікарні та створення на базі пологового будинку сучасного єдиного стаціонарного закладу для надання медичної допомоги жіночому та дитячому населенню, відзначила у своїй доповіді під час виїздної апаратної наради начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

Поряд із недостатньою фінансовою забезпеченістю галузі охорони здоров'я, начальник управління звернула також увагу на необхідність приведення у відповідність ліжкового фонду у Кіровограді, наявність дублюючих закладів ІІ рівня по наданню кваліфікованої медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим, які виконують пологові будинки № 1 та № 2 ім. «Святої Анни» та на недоцільність утримання двох однопрофільних лікувальних заклади комунальної власності міста.

Цього дня міський голова разом із керівниками виконавчих органів і журналістами оглянули капітально відремонтовані приміщення пологового будинку №1 і переконалися, що його наявні площі гарантовано забезпечать розгортання 160 ліжок у відповідності до санітарно-епідеміологічних норм, дозволять відкрити відділення інтенсивної терапії новонароджених на 3 ліжка й відділення анестезіології інтенсивної терапії для жінок на 3 ліжка, що дасть належний рівень надання медичної допомоги жіночому та дитячому населенню Кіровограда.

На площах пологового будинку № 1 наявні 6 індивідуальних пологових залів, в тому числі один для інфекційних хворих. Дана кількість забезпечує нормативний прийом до 3000 пологів щорічно, при тому, що кількість пологів із року в рік зменшується. Так у 2011 році у двох пологових будинках прийняли разом 2837 пологів. А вже у 2015 – 2314.
За необхідності, підкреслила Оксана Макарук, є можливість в короткі терміни розгорнути додатково пологові зали. Важливим також є той факт, що реорганізація пологового будинку № 1 не буде потребувати збільшення споживання енергоносіїв.

Тут же можна розмістити і жіночу консультацію № 3. Існуючі вільні площі дозволяють це зробити: у 1980–1990 роках пологовий будинок забезпечував функціонування 240 ліжок. Сьогодні є вільними 10-12 кабінетів. А обладнані оглядовий кабінет, мала операційна, приміщення для денного стаціонару, архіву, додаткові службові приміщення, окремий вхід та гардероб забезпечать повноцінне надання амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги.

Таким чином, зробила висновок Оксана Макарук, наявність вільних площ, надлишок акушерських ліжок, зменшення кількості пологів, потреба у нових структурах, таких як відділення невиношування, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, – все це є підґрунтям для реорганізації акушерсько-гінекологічної служби міста.

Тому з метою недопущення погіршення надання акушерсько-гінекологічної допомоги населенню міста, збереження мережі та функції обох пологових будинків міста, виникає необхідність створення єдиного комунального закладу шляхом приєднання пологового будинку № 2 ім. «Святої Анни» до пологового будинку № 1, що дозволить усунути недоліки системи, сконцентрувати сучасне обладнання і необхідний кадровий потенціал.

Новостворений заклад в перспективі зможе виконувати функції перинатального центру ІІ рівня, тим більше, що станом на теперішній час у Кіровограді народжують та отримують гінекологічну допомогу до 17-20% мешканок районів області, як у зв’язку з самозверненнями, так і відповідно до наказів департаменту охорони здоров'я Кіровоградської обласної державної адміністрації у зв’язку з тимчасовими закриттями на ремонтні роботи районних пологових відділень.

Спілкуючись із журналістами, Андрій Райкович наголосив, що жоден працівник пологового будинку №2, у разі прийняття рішення про створення єдиного закладу, не попаде під скорочення.
- Кожному працівнику ми знайдемо роботу, - підкреслив міський голова. – Ми не руйнуємо, ми створюємо робочі місця. І що важливо, лікарі обов’язково будуть працевлаштовані у відповідності до своєї кваліфікації.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool