Різдвяний вертеп відбувся у Кропивницькому (ФОТО)

Січень 09, 2024 | Новини | Переглядів: 1008 | Коментарі: 0

В обласному центрі в новорічні різдвяні дні у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського було гамірно і весело, бо тут зібрався Батьківський клуб на відкриття вінтажної чарівної скриньки – Різдвяного вертепу.

Для сучасних дітей та батьків цей ляльковий театр просто неймовірна старовинна дивина.

Дерев’яні ляльки-герої зачаровують глядачів своєю незвичністю і є самі по собі витвором мистецтва. А коли в залі напівтемно і світяться тільки віконця вертепного будиночка з Віфлеємською зіркою та янголом, то, здається, і малі і дорослі потрапляють в ті далекі біблійні часи, коли народився немовля Ісус, і вся містерія навколо цієї події розгортається майже пригодницьким колом.

Кожне свято має свої невід'ємні традиції. Для святкування Різдва Христового такою традицією є Різдвяний вертеп. Вертеп - в перекладі з давньоруської, означає печера, саме в вертепі по святому писанню, народився Ісус. Вертепні вистави з’явилися в Україні в першій половині XVII століття та поширилися по всій країні.

Різдвяний вертеп відбувся у Кропивницькому

Різдвяний вертеп відбувся у Кропивницькому

Різдвяний вертеп відбувся у Кропивницькому

Вперше вертеп згадується у документах 1667 року. Це явище цілковито самобутнє, національне. Мандрівні дяки, студенти-бурсаки, мандруючи по Україні в XVII-XVIII століттях, заробляли гроші приватним навчанням. Саме вони розповсюджували рукописну літературу, влаштовували театральні вистави і ходили з вертепом. Вертеп являв собою поєднання релігійної християнської різдвяної драми й світської гри, елементів усної народно-поетичної творчості. Тепер же різдвяне дійство з історією у пів тисячоліття чекають у кожній домівці. Адже вертеп – своєрідний засіб поширення різдвяного духу та різдвяного настрою.  Також це можливість долучитися батькам разом з дітьми до традицій, які українці передавали від покоління до покоління, часто попри труднощі та заборони.

Учасники цього святкового дійства залюбки взяли участь в розігруванні вертепних сценок і майстерно перевтілювались в біблійних персонажів. Тож захід пройшов пізнавально і весело, бо коли ще можна відчути дух містерії Різдва, як не в ці зимові новорічні дні!
Захід відбувся у рамках програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Комплексна підтримка місцевих та регіональних органів влади у наданні інтегрованого пакету соціальних послуг та пільг у Кіровоградській та Полтавській областях та м. Кривий Ріг».


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool