П ятсот мільйонів гривень у конверті

Червень 25, 2011 | Новини | Переглядів: 1902 | Коментарі: 0

Потужний міжрегіональний «конвертаційний центр», через який були проконвертовані близько 500 мільйонів гривень, викрито співробітниками податкової міліції Кіровоградщини та УСБУ у м.Києві. Про це інтернет-видання  «FotoInform» повідомила прес-служба ДПА в Кіровоградської області.

В ході розслідування кримінальної справи, порушеної прокуратурою Долинського району Кіровоградської області за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст.205 КК України, відносно невстановлених осіб за фактом фіктивного підприємництва та ч.2 ст. 366 КК України, відносно службових осіб одного з ТОВ за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, на виконання вимог ДПА України щодо відпрацювання суб’єктів господарювання - ймовірних „вигодонабувачів”, „транзитерів” та „податкових ям”, співробітники головного відділу податкової міліції Кіровоградської об’єднаної державної податкової інспекції спільно з працівниками УСБУ у м.Києві , викрили та припинили діяльність міжрегіонального «конвертаційного центру». До складу так званого «конверту» входили підприємства категорії „податкова яма”. Діяв він на території п’ятнадцяти областей України, АР Крим та міста Києва. В складі організованої групи «працювало» 12 осіб, жителів Кіровограда та Києва. До речі, до складу групи входили також двоє працівників банківських установ Кіровограда.
Про мету протиправної діяльності злочинного угрупування годі й говорити. Вона була спрямована, звичайно ж, на особисте збагачення. Шляхом надання злочинних послуг реально діючим суб’єктам господарської діяльності, за допомогою власно створених «фіктивних» підприємств, злочинці створювали «фіктивні» товарні потоки для легалізації джерел походження сировини (матеріалів, робіт, послуг) та мінімізації податкових зобов’язань. Ними було завищено ціни на товарно-матеріальні цінності, по ланцюгу постачальників, в результаті чого завищено податковий кредит та валові витрати реально діючих підприємств. Крім того, ними здійснювались переведення безготівкових грошових коштів в готівку для подальшої їх легалізації.
За надання послуг по обготівковуванню грошових коштів реально діючим суб’єктам господарювання, члени злочинної групи отримували плату у розмірі 6-10 відсотків, від переведеної у готівку суми грошових коштів. Отриманий таким чином прибуток, використовувався організаторами для особистих цілей – це і придбання товарно-матеріальних цінностей, рухомого та нерухомого майна і т.д.
З’ясовано, що протягом 2009 та 2011 років, даною групою осіб проконвертовано близько 500 мільйонів гривень.
Фіктивні підприємства, які входять до складу «конвертаційного центру», зареєстровані особисто на учасників злочинної діяльності та інших - на підставних осіб за грошову винагороду, які відношення до фінансово – господарської діяльності таких підприємств не мають.
Внаслідок такої «діяльності» злочинного угрупування Державний бюджет України недоотримав близько 134 мільйони гривень податку на додану вартість.
За підтвердженою інформацією, до «конверту» входило 19 фіктивних підприємств . На кожному з них не працювали наймані працівники, відсутні будь-які транспортні засоби, рухоме та не рухоме майно, які були б зайняті у господарській діяльності. В той же час, щорічний грошовий обіг коштів по таким підприємствам становить від 50 до 100 мільйонів гривень.
Суб’єктами господарювання, які входили до складу конвертаційного центру, відкрито 38 банківських рахунків у різних фінансових установах м.Кіровограда та м.Києва, на які накладено арешти та заблоковано грошові кошти у розмірі близько 1 мільйона гривень.
Після зняття готівкових коштів з розрахункового рахунку, відкритого у Кіровоградському відділенні однієї з банківських установ, було затримано двох громадян, під час огляду у яких виявлено та вилучено готівкові кошти у розмірі близько 200 тисяч гривень.
Для викриття даного злочину та доведення вини підозрюваних, було створено 12 оперативних груп з числа працівників податкової міліції, якими проведено 12 обшуків одночасно. Результат обшуків був очікуваним - виявлено і вилучено печатки та штампи, статутні і реєстраційні документи, податкові накладні, бухгалтерська та податкова документація різних підприємств та комп’ютерна техніка.
Слідчим ГУ МВС України у м. Києві затримано, у порядку ст. 115 КПК України, одного із керівників «конвертаційного центру». Слідство триває.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool