Обережно! Жнива!

Липень 19, 2017 | Новини | Переглядів: 1100 | Коментарі: 0

Вогонь у пору літньої спеки становить серйозну небезпеку для майбутнього врожаю. Збереження його від пожеж – завдання не лише хліборобів і працівників пожежно-рятувальної служби, але й усіх громадян.

Пам’ятайте, що під час жнив не дозволяється:

- робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;
- заправляння збиральної техніки у хлібних масивах.

Трактори, комбайни та інші самохідні машини, обладнані електричним пуском двигуна, повинні мати вимикач для відключення акумулятора від споживача струму. Клеми акумулятора, стартера дистанційного електромагнітного пускача та генератора повинні бути захищені від потрапляння на них струмопровідних предметів, їхня електропроводка повинна бути справною і надійно закріпленою.

Радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин повинні своєчасно очищуватися від пилу, соломи та зерна.

У разі тимчасового зберігання (стоянок) тракторів, комбайнів, автомобілів та інших самохідних машин у польових умовах необхідно розміщувати їх на очищених від стерні та сухої трави майданчиках, віддалених від скирт (стогів) соломи, сіна, токів, хлібних масивів на відстань не менше 100 м, а від будівель – не менше 50 м. Ці майданчики мають бути оборані смугою не менше 4 м завширшки.
Ремонт збиральних машин і агрегатів за потребою допускається не ближче 30 м від хлібних масивів та інших посівів.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!
Будьте максимально обережні біля хлібних масивів, дотримуйтеся необхідних протипожежних заходів під час збирання врожаю. Не паліть, не розводьте багать. Проїжджаючи повз лани, не кидайте сірників, недопалків, не допускайте можливості попадання випадкової іскри від двигуна чи вихлопної труби на жнивну ниву
У випадку пожежі телефонуйте за номером «101»!

Пам’ятайте, що за порушення правил пожежної безпеки під час зернозбиральної кампанії передбачена АДМІНІСТРАТИВНА відповідальність, а саме:
екологічна інспекція, керуючись статтею 77-1 Кодексу України про адміністративну відповідальність, має повноваження щодо притягнення до адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків, а саме: випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти (170 грн.) до двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти (850 грн.) до сімдесяти (1190 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн.) до сорока (680 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти (1190 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
КРИМІНАЛЬНА відповідальність настає за порушення статті 245 Кримінального Кодексу України за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу та здійснюється правоохоронними органами, а саме: знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот (5100 грн.) до п'ятисот (8500 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років

Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool