Кіровоград: створення центрів ранньої діагностики

Листопад 26, 2013 | Новини | Переглядів: 1294 | Коментарі: 0

Одним із пріоритетних напрямків програми «Центральний регіон - 2015» у сфері охорони здоров’я міста Кіровограда визначена профілактика та виявлення захворювань на ранніх стадіях шляхом максимального охоплення населення міста профілактичними медичними оглядами.

Про це повідомила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук під час прес – конференції у міській раді сьогодні, 26 листопада.
– На необхідності створення центрів ранньої діагностики та покращення їх матеріально-технічної бази наголошує Президент України і це є неодмінною умовою реформування медичної галузі, - говорить Оксана Макарук. – У той же час, проведені ремонти приміщень та оснащення сучасним обладнанням за кошти державного і міського бюджету дали змогу відкрити на базі лікувально-профілактичних закладів комунальної власності Кіровограда чотири центри ранньої діагностики. Сьогодні вони функціонують у дитячій міській поліклініці № 1, комунальному закладі «Центральна міська лікарня м. Кіровограда», два центри у комунальному закладі «Поліклінічне об’єднання м. Кіровограда» (на базі 1-шого та 5-того поліклінічних відділень).
Основними принципами роботи Центрів, визначила начальник управління, є доступність медичної допомоги, своєчасність допомоги, надання допомоги у повсякденному житті, динамічність розвитку системи і її удосконалення.
Оксана Макарук підкреслила, що створення центрів ранньої діагностики при лікувальних сприяло концентрації в них сучасного медичного обладнання та підготовлених медичних кадрів, стало одним з механізмів модернізації медичної галузі, що дає можливість проводити якісну, своєчасну та в повному обсязі ранню діагностику захворювань серцево – судинної, дихальної систем, онкологічних захворювань, туберкульозу, цукрового діабету та ін.
У свою чергу, вчасне виявлення хвороби дає змогу лікарям вчасно пролікувати людину з найменшими для неї негативними наслідками та дати їй можливість жити надалі повноцінним життям. Відтепер пацієнту, щоб дізнатися про свій стан здоров’я, достатньо звернутися до центру ранньої діагностики та пройти комплексне обстеження. При цьому пройти обстеження можна навіть у випадку, якщо ви не закріплені за цією поліклінікою.
За інформацією Оксани Макарук, управлінням охорони здоров’я щокварталу здійснюється контроль раціонального використання закупленого обладнання, оцінюється ефективність роботи центрів ранньої діагностики та за результатами аналізу приймаються рішення по покращенню показників їх роботи.
Так, наприклад, придбані для кожного центру ранньої діагностики сучасні рентгенологічні апарати покращили доступність проведення рентгенологічних досліджень, яких за звітний період 2013 року у центрах ранньої діагностики виконано 38384, що на 5% більше за аналогічний період 2012 року та 91870 флюорографічних досліджень, що на 46,9% більше за аналогічний період 2012 року. Внаслідок чого виявлено захворювання у 28% випадків.
Методом ультразвукової діагностики проводиться комплексне обстеження пацієнтів із захворюваннями органів черевної порожнини, щитоподібної та молочної залози, сечостатевої системи. Для вимірювання швидкості і напрямку кровотоку в реальному часі, визначення стану судин, здатності їх без перешкод пропускати кров до органів, що обстежуються, використовується дуплексне сканування судин черевної порожнини, судин малого тазу, щитоподібної та молочної залоз, лімфатичних вузлів, м‘яких тканин. Так за звітний період 2013 року у центрах ранньої діагностики виконано: 75465 ультразвукових досліджень, що на 12,4% більше за аналогічний період 2012 року. У 68% випадків обстежень виявлені захворювання.
Завдяки оснащенню центрів ранньої діагностики сучасними 3-ма фіброгастродуоденоскопами, фіброколоноскопом та, зокрема, 4-ма ректороманоскопами, які взагалі були відсутні до цього часу в міських поліклініках, виникла можливість проводити ранню діагностику захворювань шлунково-кишкового тракту, у тому числі злоякісних новоутворень. За звітний період 2013 року у центрах ранньої діагностики виконано: 1590 ендоскопічних досліджень, що на 39,5% більше за аналогічний період 2012 року; з них 1376 фіброгастродуоденоскопій – більше на 33,1% та 214 ректороманоскопій – більше на 100%.
В результаті проведених досліджень вперше було виявлено 957 випадків онкологічних захворювань, в тому числі 690 передпухлинних станів та доброякісних новоутворень, 280 злоякісних новоутворень.
Удосконалення системи функціональної діагностики здійснено шляхом дооснащення ЦРД 2 електрокардіографами, 3 холтерівськими аналізаторами артеріального тиску та серцевого ритму 4 пневмотахометрами, велоергометричним комплексом, діагностичним комплексом «Сфера» Функціональна діагностика дозволяє дати об'єктивну оцінку, виявити відхилення й установити рівень порушень функції серцево – судинної та дихальної систем на основі виміру ряду показників з використанням інструментальних методів дослідження.
Сучасну медицину не можна представити без лабораторної діагностики. Без лабораторних досліджень не ставиться жоден діагноз. У лабораторії не можуть вилікувати хворого, але діагностична інформація допоможе лікареві й пацієнтові прийняти правильні рішення відносно застосовуваних методів лікування, оцінити їхню ефективність, а в багатьох випадках і запобігти виникненню захворювання завдяки виявленню патології на ранній стадії розвитку.

джерело, фото Ігоря Філіпенка


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool