Експозиції до Міжнародного дня театру (ФОТО)

Березень 28, 2012 | Новини | Переглядів: 1626 | Коментарі: 0

27 березня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію, присвячену Міжнародному дню театру.

Міжнародний день театру відзначається щорічно, починаючи з 1962 року. Свято встановлене в 1961 році у Відні на ІХ Конгресі Міжнародного інституту театру – це міжнародна театральна організація, заснована ЮНЕСКО в 1948 році в Празі. Театральне мистецтво є одним з найбільш дорогоцінних надбань культурного і духовного життя людства. Його чарівний світ завжди приваблював велику кількість прихильників своїм розмаїттям та неповторністю. Цього дня ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята, тому, що це - не тільки професійне свято майстрів сцени, а й свято мільйонів вдячних глядачів. 

Кіровоградщина є батьківщиною першого професійного українського реалістичного театру. Тому у 2012 році Кіровоград відзначатиме 130-у річницю з дня заснування у місті першого українського професійного театру. У 1882 році на сцені Єлисаветграду відбулась перша прем’єра «Наталки-Полтавки» І.Котляревського. Біля витоків першого професійного театру стояли наші видатні особистості: М.Кропивницький, І.Карпенко-Карий, М.Садовський, П.Саксаганський, М.Заньковецька. Саме в нашому місті починається історії театру корифеїв, спадкоємцем якого є нині Кіровоградський державний академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького.
Без театру корифеїв неможливо уявити сучасне культурне життя не лише нашого міста, а усієї України. В його репертуарі – п’єси українських і російських драматургів, класиків, української, російської та світової драматургії. Тому саме нашому театру присвячена виставка.
В експозиції представлена робота кіровоградського художника, члена Національної спілки художників України Фелікса Полонського (1941 р. н.) «Прем’єра». Художник зобразив наш театр в ХІХ ст. Архітектурне обличчя театру зображене й на картині художника-земляка Леоніда Корнєєва (1922-2009) «Театр ім. М.Кропивницького до реконструкції».
Графічні картини нашого художника - земляка Миколи Добролежі (1925-2008) презентують декорації та уривки із вистав, які були поставлені в різні роки на сцені Кіровоградського державного академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Кропивницького. Це «Майська ніч» за творами М.Гоголя (1982), «Дай серцю волю, заведе в неволю» за М.Кропивницьким (1970), «Мартин Боруля» за п’єсою І.Карпенка-Карого (1990).
На сцені Кіровоградського театру виступали як аматори, так і професійні майстри театрального мистецтва. Портрети акторів в різних театральних образах писав наш художник-земляк Володимир Федоров (1920-1986), який також деякий час працював у Кіровоградському драматичному театрі декоратором. Це портрети артистки Л.Тимош, акторів К.Параконьєва, О.Білецького та І.Марата. Також представлений «Портрет Івана Анастасьєва» пензля Леоніда Корнєєва.

Ольга Шаповал – науковий співробітник відділу науково - просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиції до Міжнародного дня театру (ФОТО)

Експозиції до Міжнародного дня театру (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool