Як не застудитися взимку?

Січень 21, 2015 | Здоров'я та краса | Переглядів: 2490 | Коментарі: 0

Зима потихеньку набирає обертів, а разом з тим зростає і ризик застудитися чи підхопити вірус.

В цей період дуже важливо, щоб організм був готовий до низької температури повітря, а також до коливань температури та зміни погодних умов від морозів до відлиги. Часті перепади температури та атмосферного тиску послаблюють імунітет людини, відкриваючи дорогу різноманітним вірусам і бактеріям.
Давайте згадаємо прості правила, які допомагають зміцнити імунітет і ефективно боротися з інфекційними та вірусними захворюваннями.
Правильне харчування. Це актуальна проблема в зимовий період, коли організм може отримувати менше необхідних вітамінів. Дуже важливо харчуватися повноцінно і збалансовано. Ваш раціон повинен бути багатий білками і вуглеводами. Овочі та фрукти є основними джерелами корисних для людини речовин. Разом з вітамінами в них присутні необхідні мікроелементи і органічні кислоти. Зокрема, вважається, що люди з низьким рівнем вітаміну D більш сприйнятливі до простудних захворювань. Вітамін D покращує стан імунної системи, а також допомагає всмоктуванню кальцію. Недолік світла (що актуально взимку) призводить до зменшення вмісту вітаміну D в організмі. На це варто звернути увагу.
У профілактичних цілях варто збільшити споживання трав’яних та ягідних чаїв, меду, цибулі та часнику, овочів та фруктів, багатих на вітамін С. Червоний болгарський перець, наприклад, містить більше вітаміну C, ніж цитрусові, і допомагає зміцнити імунітет. Вживання моркви дозволить підвищити вміст вітаміну А в організмі, а морська риба і морепродукти, в яких міститься цинк, нададуть організму додаткових сил при перших симптомах застуди.
Вживайте більше рідини. Недостатня кількість споживаної води може стати однією з причин застуди. Продукти розпаду і різні токсини просто не зможуть швидко видалитися з організму. Тому без перших страв в зимовий період краще не залишатися . І пити більше чаю, питної очищеної негазованої води.
Загартовування і контрастний душ. Нетривалий вплив холоду на організм допомагає зміцнити імунітет. Перепад температур призводить до скорочення і розширення стінок судин і тонізує серцево-судинну систему. Це відмінний спосіб у боротьбі з простудними захворюваннями.
Фізичні вправи і ранкова гімнастика також роблять нас менш сприйнятливими до простудних захворювань.
Тож, ранкова зарядка та контрастний душ – наші найперші союзники у профілактиці простудних захворювань.
Режим дня і здоровий сон. Ризик захворіти збільшується, якщо ви не висипаєтеся кожен день. Сон регулює викид гормону кортизолу, що стимулює клітини, які зміцнюють імунну систему. Тому спати бажано не менше 7 годин на добу. Нормальний сон складає в середньому 8-9 годин для дорослої людини.
Не піддавайтеся негативним емоціям. Стреси дуже сильно вимотують організм, впливаючи на імунну систему і підвищуючи ризик захворювань. Гарний настрій — кращий рецепт профілактичного засобу. Звичайно, не всім і не завжди виходить повністю контролювати свої емоції, але цьому слід вчитися. А також виробляти уміння розслаблятися. Кожен день неодмінно слід виділяти собі час для відпочинку.
Дотримуйтеся цих простих порад. І нехай зима подарує вам лише приємні враження.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool