У літню спеку особливо важливо дотримуватись правил особистої гігієни

Липень 28, 2011 | Здоров'я та краса | Переглядів: 8413 | Коментарі: 0

В літню спеку доволі гостро стоїть питання росту кишкових інфекцій. Як уберегти себе від небезпечних захворювань дає поради заступник начальника управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Тамара Беспалова.

Спека провокує зростання харчових токсикоінфекцій, шигельозів (дизентерія), сальмонельозу. Причиною росту кишкових інфекцій є дуже багато факторів, а саме: передача кишкових інфекцій через продукти харчування, після неправильного їх зберігання, вживання в їжу прострочених продуктів, передача їх мухами, недотримання правил особистої гігієни.
В окрему групу можна виділити молочні продукти, а саме: сир, сметана, молоко, які в літню спеку швидко псуються та є джерелом розмноження патогенних мікробів, таких як, сальмонела, шигелла, золотавий стафілокок та інші.
Забруднені ставки, які розташовані біля зруйнованих ферм – є також джерелом розповсюдження вищевказаних мікробів.
Одним із джерел передачі харчових токсикоінфекцій є стихійні ринки, де люди купують овочі, фрукти та молочні продукти, які дешевші ніж в супермаркетах та на офіційних ринках. Часто-густо люди купують харчові продукти прямо з землі, з асфальту, де поруч коти, собаки, а відтак довкола мікроби аж кишать та продукти заражаються миттєво.
Хто ж частіше попадає в інфекційні відділення або інфекційні лікарні? Це люди, які споживають термічно не оброблені продукти сумнівного походження, придбані в непристосованих для торгівлі місцях, в осіб з сумнівним станом здоров`я, а також ті, що вживають продукти, які не піддаються термічній обробці – сметана, сир.
Що ж потрібно для того, щоб не захворіти? Дотримуватись правил особистої гігієни. Після поїздки в транспорті вимити руки з милом. Обов’язково мити овочі та фрукти , бажано кип’яченою водою або ошпарювати їх. Категорично не купувати продукти на стихійних ринках. Якщо ж людина захворіла – не в якому разі не займатися самолікуванням, а обов’язково звертатись до лікарів-фахівців, які нададуть необхідну, кваліфіковану допомогу. Потрібно утриматись від неконтрольованого прийому антибактеріальних препаратів, антибіотиків, тому що, це може викликати звикання до недозволеної присутності лікарських препаратів. Бактерії в наслідок цього виробляють протиотруту проти антибіотиків, тоді інфекція може переходити з розряду умовно – патогенної в патогенну. Як наслідок цього - це дисбактеріоз, який може бути тотальний або частковий. Нормальний склад флори кишечника на 90% залежить від імунітету. І якщо випадково до організму потрапляє патогенна бактерія, то флора здорової людини знищує її. А на фоні дисбактеріозу ці процеси уповільнюються або й призупиняються. І в наслідок порушення біоценозу (співвідношення бактерій у кишечнику) на фоні імунодефіциту стає більш уразливою до всіляких кишкових інфекцій.
Невчасно або неповністю виліковна кишкова інфекція може закінчитися безсимптомним або симптом ним носійством, а бактеріоносій – це вже нагальна небезпека для родини та близьких. Тож, при перших ознаках кишкової інфекції негайно рекомендується звернутись до фахівців, ане займатися самолікуванням. Ці правила доволі прості. Тож будьте здорові та не хворійте.

джерело сайт Кіровоградської міської ради


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool