Щаслива жінка - здорова жінка

Жовтень 12, 2021 | Здоров'я та краса | Переглядів: 1612 | Коментарі: 0

Жовтень – місяць, який називають рожевим, а все тому, що саме цього місяця весь звіт звертає увагу на питання профілактики, своєчасної діагностики та лікування раку молочної залози.

15 жовтня – Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Спеціально до цих дат Благодійний фонд «Квітна» підготував перелік простих правил, які допоможуть кожній жінці зберегти здоров’я своїх грудей на довгі роки та почуватися впевнено.

Рак молочної залози – одне з найпоширеніших і найнебезпечніших онкологічних захворювань серед жінок. Разом з тим, РМЗ — повністю виліковна хвороба, якщо діагностувати і почати лікування вчасно. Тому кожна представниця прекрасної статі повинна регулярно проходити обстеження. Це допоможе зберегти здоров’я і життя.

Як свідчить світова практика, щорічний огляд, скринінг у мамолога та регулярне самообстеження - єдиний спосіб профілактики та вчасної діагностики раку молочної залози - онкологічного захворювання №1 серед жінок. Вчасно виявлена хвороба виліковна у 95% випадків. Статистика в Україні зовсім інша. Щороку близько 15 тис українок дізнаються про свій діагноз РМЗ. І майже 50% хворих помирають. Причина - пізнє звернення до лікаря, коли хвороба уже в запущених стадіях і дала метастази. Наші жінки не повинні помирати від повністю виліковної хвороби! Вихід - простий і складний водночас. Жінки мають бути поінформованими й освіченими у питаннях власного здоров'я і його збереження. Саме для цього ми і підготували цей матеріал.

Кожна дівчина щомісяця повинна проводити самоогляд молочної залози. Самостійне обстеження молочної залози необхідне для виявлення будь-яких змін у грудях, які можуть свідчити про певні захворювання та стани, які їм передують. Більшість фахівців рекомендують проводити самообстеження грудей, починаючи з 20-річного віку й упродовж всього життя. Робити це потрібно кожен місяць на 6-12 день менструального циклу.

Отже, як правильно перевірити груди самостійно:

Станьте навпроти дзеркала і покладіть руки на стегна. Ретельно вивчіть груди. Подивіться, чи немає таких відхилень:
Зміни форми грудей;
Втягування соска;
Почервоніння або збільшення окремих зон;
Ямочки або шорсткі зони;
Виділення з соска;
Або інші зміни молочної залози.

Підніміть руки вгору, щоб розглянути нижню частину грудей. Перевірте також на наявність перерахованих вище змін.
Ляжте на спину і закиньте руку за голову як на малюнку, покладіть скручений рушник під плече. Круговими рухами промасуйте ваші груди і зони навколо них на предмет виявлення вузликів або ущільнень під шкірою. Використовуйте лосьйон або присипку, щоб пальці краще ковзали по шкірі.

Приймайте душ в звичайному режимі. Намильте пальці, оскільки мильні пальці легко ковзають по мокрій шкірі в душі. Робіть кругові рухи так, як показано на малюнку 4, 5, 6 покроково. Робіть обстеження подушечками пальців. Огляньте спершу одну грудь, потім іншу. Намагайтеся не пропустити жодної області: сосок, зона навколо сосків, ключиці, верхня частина грудей, бюстгальтерні лінії, лінія між грудьми, а також між грудьми і під пахвою.

Також «Квітна» вперше в Україні записав правила самообстеження молочних залоз жестовою мовою. Якщо Ви знаєте людину, якій це відео може бути корисним – просто надішліть їй лінк, потурбуйтеся про її здоров’я: https://www.youtube.com/watch?v=CyS1uMJK3Dk

Самоогляд не замінює УЗД або мамографію. Щороку кожна жінка повинна відвідувати мамолога, а також робити УЗД чи мамографію за показаннями.

День М – один день на рік, вартий життя. Кожна жінка має всього один день на рік відкласти усі щоденні та рутинні справи – спортзал, манікюр, прибирання, робота, театр, кіно тощо – і просто сходити на щорічний мамологічний скринінг. Всього одна година на рік – і можна бути впевненою у своєму здоров’ї та продовжувати підкорювати світ.

Якщо Ви не знаєте, куди звернутися задля проходження обстеження, ми підготували перелік державних медичних закладів у кожній області України, де можна пройти обстеження молочних залоз: https://kvitna.org/obsledovaniy

Готуючись до прийому у мамолога, згадайте та занотуйте ті питання, які б Ви хотіли поставити лікарю. Якщо не знаєте про що запитати, ми підготували для Вас шпаргалку: https://kvitna.org/zapitannya-likaryu

Жінкам залежно від віку та показань рекомендують проходити такі інструментальні дослідження:
ультразвукове дослідження,
мамографія,
магнітно-резонансна томографія.

Зазвичай до 40 років рекомендують проводити УЗД, після 40 років – мамографію, якщо немає показань до інших методів діагностики. Найінформативніше проводити дослідження з 6 по 12 день циклу, де перший день циклу – це перший день менструації, або у будь-який день з початком менопаузи. Однак, якщо є скарги, то не потрібно чекати «правильного» дня, варто звернутися до лікаря-мамолога негайно.

Ультразвукове дослідження (УЗД) – метод обстеження молочних залоз, що заснований на ультразвуковій провідності тканини й проводиться за допомогою апарату УЗД.
Відносні протипоказання для УЗД:
переважання жирової тканини в будові молочної залозі (знижує інформативність дослідження);
зовнішнє пошкодження шкіри залози (повітря, яке містяться в пошкодженій тканині зменшує звукопровідність).

Мамографія – це стандартизований рентгенівський метод, що відповідає певним стандартам виконання, стандартам оцінювання і не залежать від оператора, який проводить обстеження. Мамографія — процедура абсолютно безболісна. Лікар або медсестра розміщують молочну залозу між двома пластинами, які її стискають, роблять декілька знімків у різних проекціях кожної залози.
Відносним протипоказанням до мамографії є:
вагітність (призначається лише при підозрі на рак молочної залози);
переважання щільної залозистої тканини в будові молочної залози;
наявність запального процесу (впливає на інформативність).

У випадку наявності виділень зі соска (навіть за відсутності новоутворень) необхідно провести дуктографію (метод рентгенівського дослідження з введенням контрастної речовини в протоки молочної залози через сосок).

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – неінвазивний діагностичний метод, який призначається жінкам з високим ризиком розвитку онкологічної патології.
Абсолютні протипоказання до МРТ:
чутливість до контрастних агентів;
наявність металевих сторонніх предметів у організмі людини;
клаустрофобія;
вагітність у першому триместрі.

Періодичність обстеження молочної залози залежить від таких факторів:

Вік жінки
— від 20 до 40 років потрібно раз на рік робити УЗД,
— після 40 років – мамографію з періодичністю раз на два роки, при умові відсутності будь-яких патологій.

Наявність сімейного анамнезу
Якщо в родині були випадку раку молочної залози чи раку яєчників, обстеження потрібно проходити раз на рік, або за призначенням лікаря.

Наявність новоутворень
У випадку виявлення будь-яких патологій огляд проводиться раз на півроку упродовж перших двох років. Якщо за цей час не відбулося жодних змін, обстеження можна проводити раз на рік.

В залежності від клінічної задачі, для кожної жінки підбирається індивідуальний метод обстеження. Іноді лікарі комбінують кілька методів, а іноді застосовують нетиповий для віку жінки метод дослідження. Наприклад, якщо у молодої вагітної жінки підозрюють рак молочної залози, лікарі призначають і УЗД, і мамографію.

Ви пройшли всі необхідні дослідження і патологічних змін не виявили? Ви – молодець, продовжуйте дбати про своє здоров’я! Продовжуйте робити щомісяця самоогляд і регулярно відвідувати лікаря для спостереження.

Щаслива жінка - здорова жінка


Довідка:
«Квітна» - благодійний фонд, основна мета якого - профілактика і своєчасна діагностика раку молочної залози. Для цього Фонд веде постійну активну інформаційно-просвітницьку, навчальну діяльність. Також Фонд надає адресну підтримку жінкам, які борються з цим захворюванням. Крім того, «Квітна» ініціює збір коштів та виконує придбання необхідного обладнання в Національний інститут раку та науково-дослідну лабораторію НІР.
Основні проекти та ініціативи:
1.      «День М» — один день, вартий життя. Відклади манікюр, спортзал, прання або навіть побачення всього один раз на рік заради свого здоров'я і життя.
2.      «Обіцяй собі берегти себе» — 15 відомих українок звернулися до жінок із закликом регулярно обстежуватися у мамолога та берегти своє здоров'я.
3.      «Відведи маму, сходи з дружиною, розкажи сестрі» — відомі та впливові чоловіки піклуються про своїх близьких жінок і закликають це робити інших.
4.      «Пішла, щоб повернутися» — це практична реалізація наших інформаційних проектів. Керівники компаній дають додатковий вихідний співробітницям для проходження обстеження у мамолога.
5.      «Хірургічне обладнання для НІР» — збір коштів для придбання необхідного обладнання для Національного інституту раку.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool