Про важливість індексного тестування

Листопад 24, 2022 | Здоров'я та краса | Переглядів: 943 | Коментарі: 0

Я пройшов тестування випадково. Моє здоров’я погіршилося, я змушений був іти до лікаря. Пройшов купу різних обстежень, однак так і не виявили причину. Пройшло ще три місяці. Я знову звернувся у лікарню.

«І лікарка мене запитала, коли я востаннє робив тест на ВІЛ. Я взагалі такого тестування не робив. Тому пішов у кабінет «Довіра» на тестування, де мені і повідомили, що в мене ВІЛ. Шок, не прийняття статусу. Я не знав, де міг інфікуватися… Мені призначили життєвонеобхідні ліки – АРТ-терапію, яку я почав приймати щодня. І все ніби налагоджувалося, але мене хвилювало те, що у мене є дівчина, з якою ми вже рік разом. Я не знав, як їй сказати. Тоді вернувся за допомогою своєї соціальної працівниці з благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький». Вона порадила мені зізнатися своїй дівчині і теж запропонувати пройти тест на ВІЛ. Я так і зробив. Спочатку кохана на мене ображалася, а потім прийняла мій статус. Проходити тест ми пішли з нею разом. У неї ВІЛ не підтвердився», - розповідає історію наш клієнт Олександр.

Власне, це одна із багатьох історій в рамках проєкту USAID HealthLink «Прискорення сталої відповіді епідемії ВІЛ/СНІД на Кіровоградщині». Таке тестування називається – індексне. Власне, про нього ми і спілкуємося з Галиною Талалаєвою - лікарем-інфекціоністом кабінету «Довіра», що діє на базі КНП «Світловодська центральна лікарня СМР».

- Галино Миколаївно, як проводиться індексне тестування?

- Спочатку зверну увагу на те, що індексний клієнт - це ВІЛ-інфікована особа нововиявлена або та, яка перебуває під медичним наглядом з діагнозом «ВІЛ-інфекція».

Послуги з індексного тестування на ВІЛ-інфекцію - це добровільні послуги, що пропонуються людям, які живуть з ВІЛ, з метою надання їм допомоги у залученні до тестування на ВІЛ-інфекцію їхніх партнерів (статевих та ін'єкційних) та біологічних дітей.

- Коли має відбуватися індексне тестування?

- Про індексне тестування необхідно інформувати одразу після встановлення ВІЛ позитивного статусу. Надалі, під час будь-якого візиту ВІЛ-інфікованого пацієнта, який не досяг невизначеного вірусного навантаження, необхідно пропонувати послуги з індексного тестування. Таким візитом може бути: дотестове інформування, призначення АРТ, профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини), початок АРТ, повторний візит для отримання АРТ, отримання консультації рівний-рівному.

- Кому необхідно пропонувати індексне тестування?

- Нововиявленій особі з ВІЛ-інфекцією. Людям з ВІЛ, що знають про ВІЛ-позитивний статус, але не приймають АРТ. Людям з ВІЛ, що розпочали прийом АРТ, але мають визначальний рівень вірусного навантаження.

Найголовніше у досягненні позитивних результатів – якісне надання послуг, надання кризового консультування, спрямування до роботи із консультантом соціального супроводу, об’єднання сил у залученні партнерів до тестування, та усвідомлення відповідальності за майбутні наслідки для здоров’я партнера, у разі відмов залучення до отримання послуг з індексного тестування. У своїй роботі ми діємо згідно стандартних операційних процедур та покроковій інструкції із залучення до тестування індексних клієнтів.

Станом на сьогодні, за час реалізації напрямку з виявлення і залучення індексних клієнтів до тестування, на базі нашої Світловодської міської лікарня було протестовано 910 осіб, де ВІЛ-позитивний статус встановлено у 57 осіб, 28 клієнтів перебувають на диспансерному обліку та 25 з них розпочали прийом АРТ. Вісім з числа виявлених є індексними клієнтами. Саме такими кроками ми долаємо епідемію ВІЛ інфекції.

Спілкувалася Вікторія Семененко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool