Хантавірус: чи варто чекати нової епідемії

Березень 25, 2020 | Здоров'я та краса | Переглядів: 1528 | Коментарі: 0

Нещодавно в інтернеті з’явилася інформація щодо смерті громадянина Китаю від хантавірусу. 

У світлі складної епідситуації стосовно захворювання на коронавірус, повідомлення про хантавірус викликало чимале занепокоєння серед жителів України. Чи варто чекати нової епідемії роз’яснюють фахівці управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Кіровоградщини.

Хантавірус - це інфекційне захворювання, спільне для людей і тварин (зооантропоноз). Виділяють дві категорії хантавірусу: геморагічна гарячка з нирковим синдромом та хантавірусний кардіопульмональний (легеневий) синдром. Хантавіруси є робовірусами, тобто їх поширення відбувається через гризунів. Передача захворювання від людини до людини не характерна для хантавірусів. Одиничні випадки зараження здорової людини від хворої фіксувалися лише на території Аргентини та Чілі.

Хантавірус не є новим вірусом, він існує давно, однак це захворювання на території України не розповсюджене. Отож спалаху хантавірусу очікувати не варто.

Джерелом захворювання є різні дикі мишоподібні гризуни, зрідка щури. Зараження людини відбувається:
- контактним шляхом - при безпосередньому контакті з гризунами (укуси гризунами) або під час роботи з інфікованими об'єктами довкілля (хмиз, солома, сіно тощо), що були заражені виділеннями мишоподібних гризунів;
- повітряно-пиловим шляхом (при вдиханні сухих випорожнень інфікованих гризунів, потраплянні їх на пошкоджену шкіру та ураження слизових оболонок);
- харчовим шляхом (при вживанні продуктів, які були забруднені гризунами й не піддавалися термічній обробці - капуста, морква тощо).
З метою профілактики хантавірусу необхідно:
- під час польових робіт використовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, респіратор або захисну маску за потреби);
- продукти харчування зберігати в недоступних для гризунів місцях, пошкоджені гризунами харчові продукти не використовувати в їжу без термічної обробки;
- не вживати воду з відкритих водойм;
- не торкатися живих або мертвих гризунів без гумових рукавичок;
- періодично проводити дератизаційні заходи (боротьба з гризунами).
Детальніше про перебіг захворювання та його профілактику можна прочитати на нашому сайті за цим посиланням.

Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool