5 цікавих фактів про освіту в Канаді

Серпень 25, 2021 | Точка зору | Переглядів: 1536 | Коментарі: 0

Думаєте, куди вступати після закінчення української школи чи ліцею? Останнім часом все більше українців приваблює освіта в Канаді.

А причин до зростання попиту є чимало – це і якість освіти, і рівень життя у країні, і ціни на навчання. Зупинимося на цікавих фактах про навчання в Канаді. Сподіваємося, інформація буде для вас цікавою та пізнавальною!

1. У кожній з провінцій Канади є власна освітня система

Українцям доволі важко собі таке уявити, але в кожній з 10-ти канадських провінцій діє своя освітня система. Тим не менш, якість освіти всюди контролюється дуже суворо, тому дипломи технікумів та ВНЗ цінуються не лише в Канаді, а й в усьому світі. Незважаючи на те, що більшість вузів Канади – державні, сама держава практично не втручається в освіту. З одного боку, є норми та вимоги до професійної освіти, а з іншого боку провінції Канади мають право на свій розсуд формувати навчальні програми.

На відміну від багатьох країн світу, в Канаді не прийнято заставляти учнів і студентів вчитися. Тут прекрасно розуміють, що кожен студент і учень – це в першу чергу особистість, і її треба поважати. Але це не значить, що молодь тут не вчиться. Навпаки: навчальні методики тут побудовані таким чином, щоб стимулювати молодь підвищувати свій рівень знань, здобувати практичні навички, цікавитися наукою. Навчання з задоволенням, а не з-під палки – ось основна політика канадських освітніх закладів.

2. Вищу освіту можна отримати в коледжі або ВНЗ

Ви можете обирати, куди вступати після закінчення української школи чи ліцею – у коледжі Канади, або ж в університети. В той час, як ВНЗ забезпечать поєднання теоретичної та практичної підготовки, коледжі більш орієнтовані на те, щоб давати студентам практичні навички. В коледжах менші групи, тут викладачі мають змогу приділити кожному студенту більше уваги. Таке навчання триває 2-3 роки. Після отримання диплому, у разі потреби, молодь може вступити на 3 курс університету за своєю спеціальністю.

Що ж стосується університетів, то тут, як і в Україні, спочатку вчаться на бакалавраті, а далі – на магістратурі, але тривалість залежить від навчальної програми. Зазвичай це 4 роки на бакалавраті і 1-2 на магістратурі. Варто сказати, що канадський уряд дбає про розвиток інфраструктури ВНЗ. Тут щороку виділяються значні суми коштів на закупівлю найсучаснішого обладнання, техніки для проведення лабораторний занять, наукових досліджень. Також будуються стадіони, басейни для занять спортом та відпочинку.

Для молоді, яка ще недостатньо добре знає англійську мову, діють підготовчі курси. Ви можете звернутися за детальною інформацією до фахівців Проекту «Освіта Без Кордонів», і вони детально вам все розкажуть.

3. Ціни на освіту в Канаді – найбільш демократичні з усіх англомовних країн

Якою ж є вартість освіти в Канаді? Вона буде залежати від того, який освітній заклад ви обрали. Наприклад, 1 рік навчання в коледжі коштує в межах 11-17 тис. CAD (канадських доларів), в той час як в університетах – від 17 тис. CAD/рік на бакалавраті та від 17 тис. CAD за весь магістерський курс тривалістю 1-2 роки.

Як щодо безкоштовної освіти в Канаді для українців? На жаль, для українців, як і для інших іноземців і навіть для канадців, освіта буде платною. Але талановита молодь через деякий час може розраховувати на стипендію. Але майте на увазі: стипендії в Канаді мають зовсім не такий вигляд, як в Україні. Вони видаються не щомісячно, а враховуються як знижка на навчання. На стипендії може розраховувати молодь з відмінними оцінками, з досягненнями в науці, спорті.

4. Студенти зазвичай живуть у гуртожитках лише 1-й рік навчання

Перед вступом вам варто дізнатися, чи є при обраному вами ВНЗ гуртожиток. Але врахуйте, що більшість молоді живе в гуртожитках лише на першому курсі, далі ж – кооперується і знімає житло самостійно. Зазвичай це квартири, які студенти знімають на 2-3 осіб. Це вигідно та зручно, навіть є спеціальні сайти для студентів, які шукають співмешканців.

5. Студенти мають право працювати під час навчання в університетах

Це справді так, але час роботи суворо регламентується – 20 годин на тиждень під час навчального року і цілий робочий тиждень (40 годин, як і в Україні) під час канікул. Це відмінна можливість не лише отримати вищу освіту в Канаді, але й заробити грошей на оренду житла та кишенькові витрати.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool