Волинь запускає в роботу аграрні розписки

Січень 25, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 928 | Коментарі: 0

Експеримент з аграрними розписками в пілотних регіонах успішно завершився. 

Нині розпочалася буденна робота з ними. Цей інструмент фінансування малих та середніх сільгоспвиробників активно впроваджується по всій Україні. Впродовж минулого тижня він уже запрацював на Київщині, Чернігівщині, Житомирщині та Львівщині. 24 січня до цього переліку приєдналася Волинська область.

З цієї нагоди в Луцьку в приміщенні обласної державної адміністрації відбувся урочистий захід. На ньому зібралися представники місцевих органів влади, сільгоспвиробники, їхні партнери по бізнесу, які надають фінансові та матеріально-технічні ресурси, а також нотаріуси. Організаторами зустрічі були Проект IFC «Аграрні розписки в Україні» та його партнери – Міністерство аграрної політики та продовольства і Міністерство юстиції.

Під час заходу заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук зазначив, що аграрні розписки масово запроваджуються на території України в зручний час. На державному рівні пріоритетною визначено програму максимального сприяння розвитку фермерських господарств. При цьому наголошується, що вони спроможні суттєво посилити позиції вітчизняного АПК як на внутрішніх, так і на зовнішніх продовольчих ринках. Малі та середні сільгоспвиробники впродовж тривалого часу вже на практиці доводять, що спроможні працювати ефективно, забезпечуючи високі врожаї. Проте для того, щоб надати динаміку такому зростанню, їм потрібні максимально сприятливі умови для ведення бізнесу, не останнє місце серед яких посідає і підтримка органів влади всіх рівнів.
На Волині діалог аграріїв з місцевою владою вже склався досить непоганий. В області працює близько 600 фермерських та понад 150 тис. особистих селянських господарств. Разом із іншими сільгосппідприємствами вони обробляють понад 1 млн. гектарів землі. І це притому, що питома вага сільського населення в області складає 5,1%.

Левова частка продукції виробляється саме малими та середніми сільгоспвиробниками. Це підкреслив Сергій Кошарук. Він також наголосив, що влада пропонує представникам галузі різні прогресивні технології, заохочує користуватися ними, шукає всілякі можливості посприяти аграріям у забезпеченні їх матеріально-технічними та фінансовими ресурсами. Тому вона одразу підхопила ідею аграрних розписок, належним чином оцінила їх потужний потенціал.

«Сьогодні ми намагаємося підтримати малих учасників аграрного сектору в їхньому бізнесі, - повідомив Сергій Кошарук. – Ми подивилися на хороший досвід такого інструменту як аграрні розписки в інших регіонах, і він додає можливостей, щоб розвиватися. Переконаний, що волиняни ним скористаються, і сподіваюся, що наша область не лише вироблятиме сировину, а ще й успішно її перероблятиме».
«Аграрні розписки повинні бути хорошим поштовхом та певним додатковим джерелом для наповнення ресурсів наших сільгоспвиробників, - сказав директор Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко. – В першу чергу ним скористаються малі та середні виробники».

Очікування Юрія Горбенка небезпідставні. Вони підтверджуються статистикою Проекту IFC. Згідно з нею, 90% всіх аграрних розписок видали малі та середні господарства. Великі сільгосппідприємства та агрохолдинги переважно користуються традиційним банківським кредитуванням, покладаються на зарубіжні інвестиції, також багато з них володіють власними достатніми ресурсами.

Аби «розігріти» волинських аграріїв і зацікавити їх кредитною новацією, ще напередодні офіційного старту проекту аграрних розписок в Департаменті агропромислового розвитку для керівників сільгосппідприємств та голів фермерських господарств провели семінар з питань роботи нового фінансового інструменту. У ньому взяли участь аграрії Луцького району. При цьому Департамент повідомив: відповідні семінари протягом лютого-березня відбуватимуться й для решти сільгоспвиробників та охоплять всі райони області.

А вже під час урочистостей з нагоди запровадження аграрних розписок на Волині говорили здебільшого про переваги нового фінансового інструменту та особливості його використання. Чільну увагу приділили тому, що він забезпечує прозорість земельних відносин, а відтак і в цілому аграрного бізнесу. Бо аграрні розписки посвідчує нотаріус і реєструє їх в Реєстрі аграрних розписок. А перед тим він ретельно перевіряє документальне підтвердження прав власності на земельні ділянки та прав їх оренди. Це унеможливлює в подальшому вірогідні конфліктні ситуації навколо земельних питань між орендарями і власниками паїв.

Для того, щоб волинські нотаріуси добре розбиралися в таких нюансах та вправно володіли технологією роботи з аграрними розписками, вони також пройшли відповідне навчання. Про це під час заходу розповів начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентин Кухарик.

Він наголосив, що подальша робота очолюваного ним управління щодо аграрних розписок вибудовуватиметься в трьох напрямках: «По-перше, це просвітні заходи Управління юстиції щодо консультування та роз’яснення чинного законодавства як для власників паїв, так і для сільгосппідприємств. Зокрема, щодо правильного оформлення аграрних розписок. Другий напрямок – це якісна і чітка робота нотаріусів Волинської області. І третій – це чітка робота органів державної виконавчої служби у відповідності до чинного законодавства».

Сьогодні є всі підстави вважати, що аграрні розписки на Волині запрацюють так само успішно, як і в більшості пілотних регіонів, де вони вже пройшли випробування практикою. Так, станом на 22 січня, у Вінницькій області вже виписано 46 аграрних розписок, в Полтавській – 45, у Черкаській – 34, у Харківській – 24, в Сумській – 16, Тернопільській – 15, Хмельницькій – 14. При цьому варто зазначити, що Полтавщина з новим інструментом фінансування працює з 2014 року, Вінниччина, Черкащина та Харківщина – з 2015 року, а в решті згаданих областей аграрні розписки з’явилися лише торік.

Микола ЛУГОВИЙ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool