В Україні з’явилися нові гроші - обігова монета 5 гривень та оновлена банкнота 50 гривень

Грудень 20, 2019 | Новини регіонів | Переглядів: 1329 | Коментарі: 0

Національний банк України 20 грудня 2019 року ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а також монети номіналом 5 гривень, які поступово замінять відповідні паперові банкноти.

Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, який:
містить надійніші та захищеніші від підробок банкноти;
забезпечує зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави.

Загалом Національний банк працював над осучасненням гривні та наводив лад у готівкових розрахунках із 2014 року. Завершення процесу оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні заплановане на 2020 рік із уведенням у обіг оновленої банкноти номіналом 200 гривень, а також монети номіналом 10 гривень. Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться та сягне оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

Першочергово Національний банк планує увести в обіг по 5 млн 50-гривневих банкнот та 5-гривневих монет. Перша партія цих грошових знаків уже розподілена між підрозділами Національного банку в регіонах. «Банки зможуть відсьогодні отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку і видавати їх своїм клієнтам, – повідомив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко. – Банкнота номіналом 50 гривень та обігова монета номіналом 5 гривень тепер є дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або здійснювати операції у банках». Національний банк створив максимально зручні умови для громадян – їм не потрібно обмінювати банкноти номіналами 5 та 50 гривень попереднього зразка на оновлені обігові монети та банкноти. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів. Банкноти номіналами 5 та 50 гривень попередніх років випуску поступово – у результаті природнього зношення – будуть замінюватися в обігу монетами та оновленими банкнотами. З часом кількість оновлених банкнот та монет у обігу буде збільшуватися залежно від потреб економіки.

Оновлена банкнота номіналом 50 гривень за дизайном наслідує нові сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень, що вже перебувають у обігу. На банкноті номіналом 50 гривень нового зразка збережено основні зображення банкноти зразка 2004 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Михайла Грушевського, а на зворотному боці – зображення будівлі Української Центральної Ради. Портрет Михайла Грушевського переміщено у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 72 х 136 мм. Кольорова гама та ж сама.

Оновлена банкнота номіналом 50 гривень

Оновлена банкнота номіналом 50 гривень

«Водночас захист нової банкноти 50 гривень, якщо порівняти з банкнотою попереднього зразка, удосконалено: покращено рельєфність елементів друку, змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально уздовж правого краю зворотного боку банкноти», – пояснив Віктор Зайвенко. Нова обігова монета номіналом 5 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 22,1 мм, вага – 5,2 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки більшому діаметру та відкарбованому на монеті багатограннику громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів. Візуальні та тактильні елементи захисту монети: дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах. Під час автоматизованого перерахування монет на спеціальному обладнанні для їхньої ідентифікації використовуються такі технічні характеристики: розмір і вага, а також так званий електромагнітний підпис – електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу.

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool