Уряд запускає медичну реформу та розширює програму «Доступні ліки»

Грудень 28, 2017 | Новини регіонів | Переглядів: 1045 | Коментарі: 0

Уряд ухвалив ключові документи для запуску реформи системи охорони здоров’я, яка стартує з первинної ланки, та розширив перелік «доступних ліків».

З 1 квітня 2018 року розпочинається національна кампанія «Обери свого лікаря», відповідно до якої кожному українцю потрібно буде обрати свого лікаря (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) та підписати з ним Декларацію на медичне обслуговування. До цього часу підписання Декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі. 

Обрати сімейного лікаря можна незалежно від місця реєстрації чи проживання. Його послуги (консультації, направлення, довідки, профілактичні огляди, основні аналізи) для громадян будуть безкоштовними. Сімейний лікар може працювати як у медичному закладі, так і мати власну практику. Уряд спростив відкриття медпрактики - тепер для отримання ліцензії на власну медичну практику у сімейній медицині або педіатрії на процедуру в МОЗ потрібно буде витратити не 30, а всього 7 днів. 

Перехід первинної ланки медичної допомоги на нову систему фінансування (отримання коштів за надання послуг конкретним пацієнтам) відбудеться з липня наступного року. Заклади первинної ланки меддопомоги будуть отримувати кошти від Національної служби здоров’я України - національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Вже на початку січня буде оголошено конкурс на посаду голови Служби, і до липня вона буде утворена та розпочне роботу.

 

До липня 2018 року всі медичні заклади країни будуть отримувати кошти як і раніше — за субвенцією через місцеві бюджети. Заклади вторинної і третинної допомоги будуть фінансуватися за субвенцією до кінця 2018 року.

«Доступних ліків» стане більше
Уряд ухвалив рішення про розширення програми «Доступні ліки», за якою можна отримати ліки за рецептом в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою. У 2018 році до програми, окрім вже включених у нинішньому році препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, будуть додані 2 діючі речовини (МНН) для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу: «Лозартан» та «Глібенкламід». Фінансування програми збільшено до 1 млрд.грн.

Окрім того, уряд вніс зміни в законодавство, що дадуть можливість під час формування переліку препаратів, які включаються до програми, збільшити кількість безкоштовних ліків щонайменше на 10 препаратів. Тобто вартість понад 40 препаратів з програми «Доступні ліки» держава відшкодовуватиме повністю, і люди зможуть отримати їх безкоштовно.

З липня 2018 року до урядової програми “Доступні ліки” будуть включені препарати, необхідні для життя та здоров’я людей, що перенесли трансплантацію. Наразі цих людей в Україні не багато - близько 2 000. Але вони щоденно, протягом усього життя мають приймати ліки, які застосовуються після операції для запобігання відторгнення органу – імуносупресанти. Це дорогі препарати, які значно обтяжують сімейний бюджет, але саме вони пригнічують механізм відторгнення людським організмом пересадженого органу.
Наступного року уряд має намір приділити особливу увагу розвиненню трансплантації в Україні - стартує пілотний проект з трансплантації нирки від неродинного донора-трупа, на що в бюджеті-2018 передбачено 112 млн.грн. А розширення програми «Доступні ліки» дозволить людям, що перенесли операції з пересадки органів, отримувати життєво необхідні препарати безкоштовно або з незначною доплатою.

Як і раніше, щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», потрібно звернутись за рецептом до лікаря первинної ланки – сімейного лікаря чи терапевта, що працює в поліклініці, амбулаторії або має власну практику. Прийти з рецептом до аптеки з позначкою «Доступні ліки» і обрати препарат, який містить вказану в рецепті діючу речовину, та отримати його безкоштовно або з незначною доплатою. Кількість аптек, де можна отримати доступні ліки, постійно збільшується і на сьогодні до участі в програмі долучились вже 6 744 аптеки – це кожна третя аптека в країні.

Окрім того, з наступного року передбачається запровадження електронного рецепту, який дозволить отримувати препарати не лише в своєму населеному пункті, але й в інших містах України. Його введення також спростить звітування для аптек, медичних закладів та безпосередньо зменшить роботу лікарям. Пілотний проект має розпочатись весною у 4-5 областях та місті Бахмут.
Програма «Доступні ліки» почала діяти 1 квітня 2017 року і за цей час держава відшкодувала вартість ліків від хронічних захворювань за майже 12 мільйонами рецептів на загальну суму понад 500 млн.грн.

Уряд продовжить збільшувати мережу кардіоцентрів
В Україні найвищий рівень смертності від серцево-судинних захворювань, тому уряд продовжує розбудовувати мережу кардіоцентрів. Цього року було виділено кошти на створення 13 нових кардіоцентрів в різних областях країни і в найближчі місяці вони будуть відкриті.
В бюджеті-2018 передбачено 150 млн.гнр. на відкриття наступного року ще 13 нових кардіоцентрів. Ці центри працюватимуть в цілодобовому режимі і допомога у випадках гострого інфаркту міокарду в них надаватиметься безкоштовно, необхідні для цього стенти та витратні матеріали будуть закуплені за державні кошти.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету міністрів України


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool