Уряд і Парламент відкрили шлях для масштабної модернізації промислового виробництва

Грудень 08, 2017 | Новини регіонів | Переглядів: 788 | Коментарі: 0

В пакеті із законопроектом про Державний бюджет на 2018 рік депутати ухвалили низку змін до Податкового кодексу (законопроект № 6776д). 

Ці правки збалансовують видаткову і дохідну частину бюджету, в тому числі за рахунок перекриття налагоджених контрабандних схем, а також створюють фінансові стимули для ввезення в Україну високотехнологічного обладнання. Не менш суттєва новела законодавчих змін – запровадження окремого фінансування заходів безпеки руху. Ця норма з’явиться за пропозицією уряду вперше, а її виконання дозволить зберегти тисячі людських життів.

Імпортні електромобілі подешевшають

Підтримані депутатами податкові зміни на п’ять років звільняють від сплати ПДВ та акцизу операції з ввезення в Україну електромобілів. На той же термін від оподаткування ПДВ звільнені перевезення пасажирів в таксі, оснащених тільки електричним двигуном, а також надання електромобілів в оренду.
Створення окремих стимулів для ввезення електромобілів дозволить зменшити залежність України від імпортного пального, стане ще одним кроком на шляху побудови енергонезалежної держави, дозволить значно скоротити витрати на паливо. Крім того, збільшення користувачів машин на електричних двигунах в подальшому поліпшить екологічну ситуацію, особливо у великих містах. Завдяки скасуванню податків вже до 2025 року частка електромобілів на українському ринку зможе збільшитись до 10%.

1,9 млрд грн. – на заходи з підвищення безпеки на дорогах

Уряд виконує свою обіцянку не тільки покращити якість українських доріг, а й підвищити їх безпеку. 7 грудня депутати підтримали урядову пропозицію: 5% надходжень Дорожнього фонду буде направлено на реалізацію заходів з підвищення безпеки дорожнього руху. Крім цього, на підвищення безпеки на дорогах буде направлено ще 400 млн грн. нового траншу допомоги від ЄС, яку отримує Україна на фінансування інфраструктурних проектів. Таким чином на заходи безпеки в наступному році буде витрачено 1,9 млрд грн. За ці кошти буде збудоване сучасне розмежування зустрічного руху та нові переходи для пішоходів, запроваджено фото- та відеофіксацію порушень. Сьогодні на українських дорогах щодня гинуть 8 людей, десятки травмуються. Втілення в життя урядових ініціатив змінить цю сумну статистику.
Бізнес отримав стимули для модернізації виробництва
Депутати також підтримали пропозицію уряду і запровадили розстрочення на 24 місяці сплати ПДВ при ввезенні обладнання для технопарків або для виробництва кінцевого високотехнологічного продукту в Україні. Виключення складають випадки, коли обладнання завозиться з території держави-окупанта. Така розстрочка буде надаватися за заявою підприємства. Відповідна норма діятиме до 2020 року, що дозволить збільшити випуск вітчизняного продукту з високою доданою вартістю, а відтак – підвищити його конкурентноздатність на зовнішніх ринках.

«Піджаки» більше не допоможуть контрабандистам

До сьогодні в Україні була налагоджена наступна схема «сірого» імпорту. Фури з імпортним товаром розвантажуються поблизу кордону, товар розподіляється між фізособами таким чином, щоб дотриматися законодавчих вимог (50 кг або 500 євро вартості на людину). Далі вже товар перевозиться через кордон нібито для власних потреб, а відтак без сплати податків. Поблизу прикордонних постів з обох сторін стоять так звані «піджаки». Їх за винагороду підсаджують в свої машини, якщо ліміт товару, що перевозиться, перевищено. Тоді в розрахунку на кількість осіб він не підлягатиме оподаткуванню.

Зупинити таку діяльність було складно, тому що схема формально не порушувала закону. Основною складністю було виокремити туристів та громадян, що провозять товари, користуючись пільгою, від тих, кого використовують «схемщики» для масових зловживань.
Депутати поклали край цій хибній практиці. Неупередженим та справедливим критерієм стала тривалість та періодичність перебування за кордоном. За новими правилами українці і далі можуть провозити товари загальною вартістю до 500 євро (в аеропортах - до 1000 євро) і вагою до 50 кг. Але таке правило діятиме для тих, хто був відсутній в країні більше 24 годин і в'їжджає в Україну не частіше одного разу за 72 години. Якщо не дотримуватися цих правил, ввезти товари в Україну можна на суму до 50 євро. Таким чином буде перекрито одну з найпоширеніших схем ухилення від оподаткування при ввезенні товарів в країну.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету міністрів України


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool