Стратегічною метою Уряду є довгострокове збалансування пенсійної системи

Липень 13, 2017 | Новини регіонів | Переглядів: 1335 | Коментарі: 0

10 липня 2017 року в Одесі відбулася прес-конференція з актуальних питань пенсійного реформування для журналістів п’яти областей (Одеської, Миколаївської, Херсонської, Вінницької та Кіровоградської областей).

З вітальним словом прес-конференцію відкрили Сергій Колебошин, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації та заступник Одеського міського голови Зінаїда Цвірінько.

На прес-конференції виступили директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентина Кудін, директор фінансово-економічного департаменту Пенсійного фонду України Тетяна Король та заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Тетяна Яворська.
Валентина Кудін розповіла про сучасний стан пенсійного забезпечення в Україні, обґрунтувала необхідність пенсійної реформи та презентувала основні пропозиції, запропоновані Урядом в законопроекті №6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

За даними Пенсійного фонду України, з 12 млн. українських пенсіонерів, 8 млн. осіб отримують мінімальну пенсію (1312 грн. з 1 травня 2017р.), тобто 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Отже, більшість українських пенсіонерів живуть за межею бідності, через що пенсійна реформа є однією з ключових реформ у порядку денному Уряду та парламенту.
Нові правила призначення пенсій дозволять покращити рівень життя більшості українських пенсіонерів. Зміни до пенсійного законодавства спрямовані на усунення «зрівнялівки» та встановлення єдиних справедливих правил нарахування пенсій у солідарній системі, коли розмір пенсійної виплати визначатиме не посада чи професія, а тривалість страхового стажу (сплати соціальних внесків) та розмір заробітної плати (з якої сплачені внески).

Тетяна Король доповіла про поточний фінансовий стан Пенсійного фонду України, збільшення дефіциту коштів у Пенсійному фонді після зменшення майже вдвічі єдиного соціального внеску (з 1 січня 2016 року). Вона наголосила, що Пенсійний фонд України буде готовий своєчасно профінансувати підвищення пенсій з 1 жовтня цього року у зв’язку з їх перерахунком (осучасненням).
Тетяна Яворська розповіла про стан справ з пенсійного забезпечення в Одеській області.
Стратегічною метою Уряду є довгострокове збалансування пенсійної системи (за 5-7 років) та відновлення справедливості при нарахуванні пенсій українцям.

Виступаючі зазначили, що основою реального покращення справ у пенсійному забезпеченні в країні є подальше економічне зростання, виведення з «тіні» заробітних плат (доходів), створення нових робочих місць та посилення мотивації сплачувати внески до пенсійної системи.

Найбільше запитань журналісти задавали про нову формулу для розрахунку пенсій, порядок перерахунку та індексації пенсійних виплат діючим пенсіонерам, запропонований Урядом «пенсійний коридор» виходу на пенсію у 60/63/65 років (в залежності від тривалості страхового стажу), про скасування пільгових умов виходу на пенсію для окремих категорій зайнятих (професій), про відновлення виплат працюючим пенсіонерам у повному розмірі та особливості пенсійного забезпечення трудових мігрантів (зокрема моряків).

Валентина Кудін наголосила, що урядовий законопроект є важливим, але це лише один з наступних кроків з реформування солідарної пенсійної системи. Багато буде залежати від того, наскільки швидко Верховна Рада України зможе розглянути та ухвалити запропоновані зміни, на які так чекають 12 мільйонів українських пенсіонерів.


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool