Пропозиції народних депутатів до держбюджету щодо збільшення видатків повинні подаватися одночасно з обґрунтованими джерелами надходжень,- Валерій Пацкан

Листопад 16, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 768 | Коментарі: 0

Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час дискусії щодо ухвалення держбюджету на 2019 рік від VoxUkraine за участі урядовців, депутатів, представників МВФ, експертів та журналістів.

Голова Рахункової палати зауважив, що особливість бюджетного процесу на наступний рік – подвійні вибори у 2019 році та необхідність повернення значних боргів.

«Я сподіваюся, що наступного року ми почнемо виходити з боргової ями, в яку, до речі, Україну завели не чинні Міністерство фінансів та уряд», - підкреслив він.

Валерій Пацкан нагадав, що за висновками Рахункової палати є можливість збільшити надходження податку на прибуток підприємств і акцизного податку на імпортовані підакцизні товари на 17,6 млрд грн. Крім того, додав він,

Рахункова палата провела аудит ефективності системи електронного адміністрування реалізації пального з метою контролю за надходженням акцизного податку. Зокрема, виявили можливість суттєвого збільшення цих надходжень, оскільки за два роки обсяг тіньового ринку бензину та дизпалива міг становити до 4,6 млн тонн. І бюджет недоотримав близько 25 млрд грн акцизного податку з пального. «Бюджетний процес досить важкий. І багато «хотєлок» від народних депутатів. Рахункова палата в цьому питанні – партнер Міністерства фінансів. І ми готові допомагати удосконалювати проект держбюджету», - сказав він.

 Голова Рахункової палати зауважив, що народні депутати подали пропозицій до проекту держбюджету на суму понад 2 трлн грн. Водночас, зазначив він, добре, щоб одночасно з пропозиціями про збільшення видатків, депутати показували і обґрунтовані джерела надходжень.
 

Не менш важливе питання, підкреслив Голова Рахункової палати, децентралізація та посилення фінансової самостійності місцевих бюджетів. Він зауважив, що за прогнозами, у 2019 році зросте обсяг власних доходів місцевих бюджетів на 47 млрд грн. Крім того, продовжуватимуть виділятися субвенції місцевим бюджетам з держбюджету.

«Але на практиці - далеко не всі керівники на місцях вміють ефективно витрачати кошти. Значна частина грошей лежить на депозитах, в той час як перелік проблем на місцях не зменшується. Тож необхідно давати не «рибу», тобто кошти, а вудку та навчити «ловити», заробляти та витрачати», - підкреслив Валерій Пацкан.

Він також зазначив, що аудити Рахункової палати показали, що ефективність використання коштів деяких державних програм дуже низька. Тому, за його словами, доцільність їх подальшого фінансування також під великим сумнівом.

Управління інформаційної політики                                                    


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool