Пацкан: Невиконання плану видатків загального фонду держбюджету за підсумками трьох кварталів 2018 року - 57,7 млрд грн

Листопад 13, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 776 | Коментарі: 0

Невиконання плану надходжень загального фонду державного бюджету зросло з 74 млрд грн у першому півріччі до 94 млрд грн у січні-вересні цього року.

Це стало основною причиною невиконання плану видатків загального фонду за підсумками трьох кварталів 2018 року на 57,7 млрд грн, або 8,5%.

Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час засідання, презентуючи Висновки про стан виконання закону про Державний бюджет України на 2018 рік у січні-вересні 2018 року.

Узагальнюючи підсумки виконання державного бюджету у січні-вересні, Голова Рахункової палати відзначив, що зростають ризики невиконання державного бюджету за рік загалом. 

«В чому ж вбачаються такі ризики? Насамперед варто зазначити, що упродовж січня-вересня цього року вдвічі уповільнилися темпи зростання обсягів виробництва у промисловості з 3,6% до 1,8%. Також зменшилися, порівняно з відповідним періодом попереднього року, надходження іноземних інвестицій», – зазначив Валерій Пацкан.

Він зауважив, що доходи загального фонду не виконано на 17,2 млрд грн, або 2,8%.
Борги платників податків, додав Голова Рахункової палати, перед державним бюджетом збільшилися до 82 млрд грн. А залишки невідшкодованого податку на додану вартість платникам зросли впродовж звітного періоду до 17,8 млрд грн. При цьому залишається невирішеною проблема відшкодування сум податку на додану вартість за заявами платників, поданими до 1 лютого 2016 року, в обсязі 4,6 млрд грн.

«Неотримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду ускладнило залучення коштів до загального фонду від інших міжнародних організацій і на міжнародних ринках капіталу. Із запланованих 90,3 млрд грн отримано від приватного розміщення короткострокових облігацій зовнішньої державної позики 19,4 млрд грн. Дохідність цих облігації, вдумайтеся тільки, майже 9%, – наголосив Валерій Пацкан. - Забігаючи наперед, зазначу, що в жовтні ціна зовнішніх запозичень перевищила 9%, а внутрішніх у гривні зросла до 19%».
Не виконано і план на січень-вересень цього року надходжень від приватизації державного майна на 10,6 млрд грн, зауважив Голова Рахункової палати.

«Загалом невиконання плану надходжень загального фонду державного бюджету зросло з 74 млрд грн у першому півріччі до 94 млрд грн у
січні – вересні цього року. Зазначене стало основною причиною невиконання плану видатків загального фонду на січень-вересень на 57,7 млрд грн, або 8,5%, –наголосив Валерій Пацкан. – Хочу також відмітити, що третину загального обсягу видатків державного бюджету у звітному періоді становили надані з державного бюджету трансферти місцевим бюджетам. При цьому за окремими субвенціями, спрямованими на соціально-економічний розвиток регіонів, наявні значні залишки невикористаних коштів».

Інформуючи про загальні борги держави, Голова Рахункової палати відзначив, що обсяг державного та гарантованого державою боргу у січні-вересні цього року хоча і зменшився, однак перевищував 2 трлн грн. При цьому виплати на погашення й обслуговування державного і гарантованого державою боргу збільшилися, порівняно з відповідним періодом попереднього року, і становили більше чверті здійснених у січні-вересні цього року витрат державного бюджету.

Управління інформаційної політики


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool