На Україні епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм ускладнюється

Жовтень 24, 2019 | Новини регіонів | Переглядів: 842 | Коментарі: 0

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у мешканця с. Софіївська Борщагівка, Києво-Святошинського району Київської області.

Встановлено, що напередодні потерпілий споживав баклажани мариновані домашнього виготовлення, рибні консерви промислового виготовлення та рибу кефаль, що була придбана на ринку в Херсонській області, засолена в домашніх умовах та надіслана споживачу поштою впродовж двох днів. Визначену партію рибних консервів промислового виготовлення наразі вилучають з обігу в місцях реалізації. Відповідно до результатів лабораторних досліджень Центральної випробувальної державної лабораторії

Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві в зразку рибної консерви ботулінічного токсину не виявлено. Інші зразки залишків харчових продуктів, які споживав потерпілий, наразі досліджуються на наявність ботулотоксину.

Також ботулізм підозрюють у мешканця м. Золочів Львівської області. Чоловік потрапив до відділення інтенсивної терапії Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні з такими симптомами: сухість у роті, порушення зору, ковтання, мови, ходи. Напередодні постраждалий вживав консервований курячий паштет польського виробництва, придбаний у магазині в м. Золочів. Наразі триває епідеміологічне розслідування випадку.

З початку поточного року в Україні зафіксовано 87 випадків захворювання на ботулізм з 96 постраждалими, четверо з яких померли. В області випадки ботулізму цього року не реєструвалися, однак у 2018 році від захворювання потерпіли 4 особи, одна з яких померла.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: з метою упередження захворювання на ботулізм не варто купувати копчену, в’ялену рибу, консервовані продукти, що виготовлені у домашніх умовах або реалізуються в місцях стихійної торгівлі. Слід пам’ятати, що хворобі легше запобігти, ніж її лікувати.

Довідково. Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Збудник ботулізму - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг. Сприятливими умовами для розвитку збудника ботулізму є анаеробне середовище (без доступу кисню) та підвищення температури навколишнього середовища.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool