На Кіровоградщині фахівець довела в суді факт народження дитини на тимчасово окупованій території

Жовтень 12, 2017 | Новини регіонів | Переглядів: 828 | Коментарі: 0

14 лютого 2017 року, до Благовіщенського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання БВПД звернувся клієнт з проханням надати правову допомогу щодо встановлення юридичного факту народження його дитини.

Того ж дня, для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнту Р., Голованівським місцевим центром з надання БВПД було призначено начальника Благовіщенського бюро правової допомоги Наталю Радоуцьку.

Вивчивши матеріали справи, фахівець бюро з'ясувала, що у клієнта виникли складнощі з отриманням свідоцтва про народження дитини, адже дитина громадянина Р. народилась на тимчасово окупованій території України.
Громадянин Р. звернувся до Благовіщенського відділу державної реєстрації актів цивільного стану для отримання свідоцтва про народження дитини та надав медичне свідоцтво №189 (форма 103/у), а також свідоцтво про народження дитини, які були видані органами невизнаної Донецької народної Республіки.

Однак, згідно п.п. 1-3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян, та правовий режим на тимчасово окупованій території України» державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Вивчивши матеріали справи, Наталя Радоуцька підготувала заяву про встановлення факту народження дитини. В обґрунтуванні позовних вимог Наталя Радоуцька, звернула увагу на те, що, відповідно до внесених змін до ч.2 ст.257-1 ЦПК України (ЗУ «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території») заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.
Згідно з ч. 4 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, документи, що підтверджують факт народження.

За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Пунктом 2 розділу III Інструкції державної реєстрації актів цивільного стану, затверджених наказом Міністерством юстиції України від 18.10.2000 №52/2, передбачено, що при відсутності документів, що подаються до органу державної реєстрації актів цивільного стану, як підстав для проведення державної реєстрації народження дитини, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.
Відповідно до п. 2, 5 ст. 257-1 ЦПК України, справи про встановлення факту народження дитини розглядаються невідкладно з моменту надходження заяви до суду.

16 лютого 2017 року Ульяновський районний суд (Благовіщенський районний суд – теперішня назва) задовільнив заяву щодо встановлення юридичного факту народження дитини.

До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1.
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool