На Донеччині показали, як надають профілактичні послуги наркозалежним людям та секс-працівницям

Липень 22, 2021 | Новини регіонів | Переглядів: 1010 | Коментарі: 0

Нещодавно завершився перший цього року пресвізит на Донбас “Наркозалежність vs наркополітика: проблеми та шляхи їх вирішення в Україні”.

Протягом двох днів журналісти/тки з центральних та регіональних медіа мали змогу дізнатися, як війна впливає на епідемію ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів, інші соціально небезпечні захворювання, а також вони ознайомилися з роботою профілактичних програм, що фінансуються державою й міжнародними благодійними організаціями.

Наркополітика, лобізм та порушення прав людини

Згідно з дослідженням Альянсу, сьогодні у Донецькій області кількість людей, які вживають ін'єкційні наркотики, становить 33 600.

Проте пацієнтами замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) — визнаним у світі та найбільш економічно ефективним методом лікування людей із психічними і поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів — є всього 726 осіб.

Захід відбувся у місті Краматорськ і розпочався він із дискусії-обговорення наркополітики України та її впливу на громадське здоров'я.

Слід нагадати, що нещодавно Верховна Рада у першому читанні прийняла новий законопроєкт N5715 від 29.06.2021 (https://bit.ly/3dEASLX), який лобіює виключно один спосіб лікування наркозалежності, а саме - реабілітацію, яка, як відомо, має невисокий відсоток ефективності лікування. Крім того, під час дискусії обговорили загальнонаціональну проблему, коли пацієнти реабілітаційних центрів замість лікування потрапляють у трудове рабство. Як зазначив асоційований директор з політики та партнерства МБФ «Альянс громадського здоров’я» Павло Скала, у такому варіанті законопроєкт є прикладом зухвалого лобізму окремих ребцентрів та системного порушення прав людини.

Також директор Альянсу Павло Скала нагадав, як саме розпочиналися профілактичні програми, та аргументував ефективність своєчасної профілактики ВІЛ-інфекції й розширення місць видачі замісної підтримувальної терапії (ЗПТ).

— Альянс громадського здоров’я впроваджує комплексні програми профілактики ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів та наркозалежності вже понад 20 років, тоді як держава практично не підтримувала такі ініціативи. Нині більшість із цих компонентів уже фінансуються з держбюджету, — наголосив Павло Скала. — У цьому пресвізиті ми хочемо показати медіа, як працюють такі програми на базі державних та громадських організацій, насамперед сервіси для людей, які живуть із наркозалежністю. Я радий, що так багато журналістів/ток зголосилися приїхати на Донбас, щоб донести до громадськості інформацію про проблеми з наркозалежністю, організованим наркотрафіком та про те, до чого призводить репресивна наркополітика нашої держави. Зазначу, що сьогодні в Україні нараховується 350 тисяч осіб, які вживають ін'єкційні наркотики. Цей візит покликаний показати і почути думки щодо лікування наркозалежності, змін до законодавства та проблем, які необхідно вирішувати найближчим часом.

Мобільна амбулаторія та профілактики соціально небезпечних захворювань

Ознайомившись із законодавчими ініціативами, журналісти і журналістки вирушили до міста Слов'янськ, щоб побачити роботу профілактичних програм на базі ГО “Наша Допомога”.

Спочатку медіа відвідали маршрут роботи мобільної амбулаторії, де надаються послуги наркозалежним людям та секс-працівницям/кам із профілактики ВІД/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів.

— Щодня такими сервісами користуються близько 40 людей, — повідомила керівниця напряму ГО “Наша допомога” Любов Хріпкова.

— У мобільній амбулаторії можна пройти швидке та безкоштовне тестування на ВІЛ, гепатит С, отримати спиртові серветки, презервативи тощо. У нас є секс-працівниці та наркозалежні люди, які користуються такими послугами понад 15 років! І це допомогло їм вчасно виявити захворювання та звернутися по допомогу.

Цей факт підтвердила і секс-працівниця Оксана. Вона саме прийшла вкотре протестуватися на ВІЛ, і погодилася поспілкуватися зі ЗМІ. Жінка розповіла, що понад 15 років отримує профілактичні послуги в мобільній амбулаторії. Як зазначила Оксана, “для секс-працівниць важливо мати можливість пройти тест на ВІЛ, гепатити, отримати презервативи, не зазнавши осуду через роботу”.

Слід додати, що протягом 2019-2021 років організація ГО “Наша допомога” протестувала на ВІЛ та провела скринінг із туберкульозу 14 481 пацієнту/ці з числа уразливих груп населення.

Але це не єдиний напрям діяльності організації. ГО “Наша допомога” надає також послуги у дитячому центрі для вразливих підлітків. Щодня цей заклад відвідують 15-30 тінейджерів із Слов'янська та прилеглих міст. Підлітки можуть отримати консультацію психолога, соціального працівника, пройти швидкий тест на ВІЛ та гепатити.

Медреформа, розширення ЗПТ і послуга “єдине вікно”

Наступного дня представники та представниці ЗМІ ознайомилися з роботою реформованих медичних закладів, які надають допомогу в тому числі й представникам/цям уразливих груп населення. Першим пунктом візуту став Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Краматорськ. Тут працює унікальна послуга для прифронтового регіону - “Єдине вікно”, що дає змогу на базі первинної допомоги лікувати наркозалежність (видача замісної підтримувальної терапії), ВІЛ-інфекцію, туберкульоз, вірусні гепатити.

— Зараз можливостями цього сервісу користуються 28 пацієнтів/ок, які отримують препарати ЗПТ у свого сімейного лікаря, та лікують супутні захворювання, — розповів під час спілкування Андрій Прудивус, в.о. заступника головного лікаря з медичної частини Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Краматорськ, сімейний лікар.
Як зазначив Андрій Придивус, такі медичні послуги в одному місці “дають змогу пацієнту зекономити час та гроші”, адже люди отримують необхідну допомогу “поряд із домом”.

Андрій Петриченко, начальник відділу охорони здоров'я Краматорської міської ради додав, що нині лікарня планує поширювати такий досвід та активно працює над залученням додаткових коштів для лікування інших захворювань.

До пресзаходу також приєдналася Наталія Бокова, керівниця відділу зв'язків з громадськістю патрульної поліції у м. Слов'янськ, Краматорськ. Вона розповіла журналістам/кам про профілактичну роботу серед працівників/ць патрульної поліції, зокрема й про тренінги з толерантності до вразливих груп населення (секс-працівників/ць, наркозалежних людей, переселенців, інших). Такі заходи, на думку патрульної, “дозволяють збільшити довіру до правоохоронних структур” та покращують “співпрацю між різними групами суспільства”.

Розширення ЗПТ і рекомендації ВООЗ

Наступним пунктом візиту став Медичний центр профілактики і лікування залежності м. Краматорськ. Цей медзаклад уже пройшов реформу вторинної (спеціалізованої) ланки надання меддопомоги.

— У нас лікування препаратами замісної підтримувальної терапії отримує 201 особа, — проінформував В'ячеслав Яровой, директор КНП «Медичний центр профілактики і лікування залежності м. Краматорськ».

Лікар зазначив, що медзаклад охоплює своїми послугами не тільки мешканців/ок Краматорська, а й прилеглих міст. За його словами, багато пацієнтів хочуть отримувати такі послуги в іншому місці, щоб “випадково не розкрити свій діагноз”, наприклад, через зустріч із рідними, близькими чи друзями. Також у планах лікувального закладу, як повідомив директор, розширення програми замісної підтримувальної терапії.
Нагадаємо, що наразі у Донецькій області охоплено ЗПТ понад 6% споживачів/ок ін'єкційних наркотиків, хоча рекомендована ВООЗ цифра має становити понад 20%.

Про насильство в районах ООС та важливість гендерно чутливих послуг

Завершився пресвізит, який модерували Олександра Горчинська (видання «Новое время") та Любов Хріпкова (керівниця проєкту ГО «Наша допомога»), відвідинами БО Клуб "Світанок". Ця організація надає профілактичну та консультаційну допомогу жінкам із наркозалежністю, переселенкам, ув'язненим жінкам, іншим представницям уразливих категорій населення. Щороку тут допомогу з гендерно чутливим підходом отримують понад 3,5 тисячі жінок. Про це розповіла присутнім Наталія Безелева, керівниця «Благодійний фонд «Клуб “Світанок”. Також вона презентувала дослідження, спільне з Fondation Médecins du Monde та Євразійською Асоціацією Зменшення Шкоди (EHRA), як деталізувати проблеми і виклики, з якими стикаються жінки їх цільової групи в регіоні. Слід зазначити, що цифри підтвердили численні факти насильства щодо жінок.

— Ми опитали 150 жінок, які проживають поблизу тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитування відбувалося методом інтерв'ю-анкетування. Також ми записали розлогі інтерв'ю з п'ятнадцятьма жінками, які вживають наркотики”,

— розповідала Наталія Безелева. — Дослідження показало, що 36 жінок (або ж 24% опитаних) мають досвід надання сексуальних послуг за гроші, наркотики, їжу або безпеку. У восьми з них був секс із співробітниками поліції, у шістьох - із військовослужбовцями. 24 жінки стикалися як мінімум з одним випадком примусу до сексу. Чотири опитані вказали, що їх примушували до цього співробітники поліції. 17 жінок зазнали фізичного насильства під час надання секс-послуг.

Непросте становище жінок у прифронтових районах підтверджує Олена Курлат, регіональна представниця Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок “ВОНА”. Жінка є наркозалежною багато років, але саме з війною становище значно погіршилося, оскільки частина людей потерпала від насильства на непідконтрольних територіях, а інша — була змушена “розпочати життя з нуля, як переселенки”.

На думку експертів/ок, покращити наркополітику держави допоможе діалог між різними верствами суспільства, широке обговорення проблем уразливих груп населення та роз'яснення громадськості щодо користі від програм профілактики ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів.

Матеріал створено за сприяння Альянсу громадського здоров'я та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool