МОЗ України затвердило нові граничні ціни препаратів у програмі «Доступні ліки»

Липень 03, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 707 | Коментарі: 0

Заявки від фармвиробників та імпортерів на участь у програмі приймаються до 12 липня 2018 року включно. На початку серпня Міністерство затвердить новий перелік препаратів програми «Доступні ліки».

2 липня 2018 року Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби для участі в урядовій програмі «Доступні ліки» (Наказ МОЗ України від 02.07.2018 року №1224). Це означає, що протягом 10 днів фармвиробники та імпортери лікарських засобів мають подати заяви для участі їх торгових препаратів у програмі «Доступні ліки». 

Чинний Реєстр препаратів, вартість яких відшкодовується державою, налічує 143 торгові назви лікарських засобів українського виробництва та 96 зарубіжного. Загалом для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми нині є 239 препаратів, 47 з яких для пацієнта є повністю безоплатними.

За рік роботи програми, споживання препаратів, що увійшли до переліку «Доступних ліків», в середньому збільшилося майже на 90%. Натомість споживання препаратів, що не входять до переліку ліків, які відшкодовуються державою, зменшилося на 6%.

Споживання препаратів від серцево-судинних захворювань збільшилося на 96%, для лікування діабету 2 типу – на 73%, бронхіальної астми – на 31%.

Завдяки референтному ціноутворенню на деякі групи препаратів у програмі ціни знизилися на 60%. В середньому всі виробники знизили ціни на чверть для того, щоб долучитися до програми відшкодування.

Нагадаємо, референтні ціни кожної визначеної добової дози (DDD за рекомендацією ВООЗ) для кожної діючої речовини вираховуються окремо. Граничні оптово-відпускні ціни лікарських засобів базуються на медіанній ціні на лікарський засіб у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

Реєстр ліків, що відшкодовуються державою за урядовою програмою «Доступні ліки», переглядається двічі на рік – у січні та липні. Це робиться задля того, щоб ціни на лікарські засоби були актуальними.

Четвертий реєстр «Доступних ліків» буде сформовано та оприлюднено на початку серпня.

Реєстр препаратів програми оновлюється повністю, тому діючим учасникам програми необхідно подати повторно заяви для включення препаратів в Реєстр.

Орієнтовна хронологія введення в дію оновленої редакції реєстру лікарських засобів: https://goo.gl/yEZ3iV.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool