Локомотивне депо Подільськ святкує 150-річний ювілей

Жовтень 22, 2017 | Новини регіонів | Переглядів: 1641 | Коментарі: 0

20 жовтня у будинку культури міста Подільськ відбувся великий урочистий концерт, присвячений 150-річчю локомотивного депо Подільськ.

Серед почесних гостей – керівництво структурних підрозділів і управління регіональної філії «Одеська залізниця», представники департаменту локомотивного господарства ПАТ «Укрзалізниця», представники місцевої та обласної влади, профспілкові лідери, ділові партнери.

На вході до концертної зали місцевого будинку культури гостей зустрічала тематична експозиція Музею історії Одеської залізниці, яку підготували працівники Дорожнього центру науково-технічної інформації регіональної філії з нагоди свята. Тут зібрані найцікавіші експонати музейного фонду, які розповідають про різні етапи становлення залізничного транспорту Одещини і розвитку депо-ювіляра: від слідування перших паровозів до зростання показників одного з потужніших локомотивних депо, що сьогодні входить до п’ятірки найкрупніших депо ПАТ «Укрзалізниця». А тим часом для залізничників і запрошених гостей у концертній залі вже готові до виступу місцеві творчі колективи, молоді виконавці і учасники телевізійних талант-шоу.

Честь відкрити урочисте зібрання надано директору регіональної філії «Одеська залізниця» В’ячеславу Єрьоміну. Він привітав працівників структурного підрозділу з ювілеєм і висловив повагу колективу депо за їх вагомий внесок у розвиток залізничної галузі регіону і країни в цілому.

«Півтора століття – це немаленький вік. Не кожне підприємство в світі має таку тривалу та стабільну історію. Всі 150 років підприємство крокувало в одну ногу з часом. Це серйозна дата для колективу, який завжди на залізничній передовій, вирішує всі задачі для забезпечення перевезень Одеської залізниці, задля того, щоб перевезення пасажирів і вантажів були безпечними, надійними та своєчасними», – зазначив очільник магістралі.

Привітав ювілярів і голова постійної комісії з питань транспорту, зв’язку та морегосподарського комплексу Одеської обласної ради Сергій Петровський.

«Подільський залізничний вузол є другим по величині в Одеській області. Він має принципове значення для транспортної інфраструктури не тільки залізниці, але й в цілому для перевезення вантажів в області та всій Україні, поєднуючи зернові регіонів з чорноморськими портами», – додав представник влади.

Під час промови міський голова Подільська Анатолій Іванов наголосив на соціально-економічну вагомість містоутворюючого підприємства.

«Наше депо завжди відрізнялось високими виробничими показниками і трудовими перемогами, куди приїжджають навчатися та переймати досвід залізничники зі всієї України. І це завдяки цілим поколінням робітників депо», – сказав він.

В ході урочистостей працівники локомотивного депо Подільськ отримали 54 нагороди різного рівня від керівництва ПАТ «Укрзалізниця» та регіональної філії «Одеська залізниця», Дорожнього комітету профспілки та Одеської обласної ради. Особливою нагородою стала відзнака трудового колективу депо владою обласного рівня за внесок у розвиток економіки регіону. Крім того, найкращі працівники структурного підрозділу та ветерани залізничного транспорту Подільська отримали цінні подарунки.

«Завжди нашому депо ставили високу планку, серйозні задачі – і ми їх виконували. Вірю, що і в майбутньому ми зможемо виконати не одну поставлену задачу перед нами керівництвом ПАТ «Укрзалізниця» і регіональної філії «Одеська залізниця», звичайно, по забезпеченню безпеки руху поїздів, охорони праці і забезпеченню перевізного процесу», – резюмував начальник локомотивного депо Сергій Яворський під час привітання.

Наразі локомотивне депо Подільськ є відокремленим структурним підрозділом регіональної філії «Одеська залізниця» і є базовим депо на Одеській магістралі з утримання та ремонту електровозів змінного току серій ВЛ80с, ВЛ80т, ВЛ60п/к, ВЛ60к, ВЛ40у, 2ЕЛ5, 2ЕС5К, а також з виконання технічного обслуговування ТО-3 й поточного ремонту ПР-1 маневрових тепловозів серії ЧМЕ-3. На сьогодні тут працює понад 1200 працівників різного фаху з середньою заробітною платою 9,4 тис. гривень.

Локомотивне депо Подільськ святкує 150-річний ювілей

Локомотивне депо Подільськ святкує 150-річний ювілей

Локомотивне депо Подільськ святкує 150-річний ювілей

Локомотивне депо Подільськ святкує 150-річний ювілей

Довідка. 21 жовтня 1867 року введена в експлуатацію залізнична станція Бірзула, а разом с тим запрацювало одне з перших в Україні паровозних депо, де працювало 86 чоловік і експлуатувалося 6 паровозів.
Наприкінці 30-их років минулого століття відбувається перейменування – у станцію і паровозне депо Котовськ. На той час парк паровозів депо становить 50 одиниць, з них 17 – пасажирські. Чисельність працівників – 800 чоловік.
Під час Другої Світової війни робітники депо разом із співвітчизниками ведуть запеклу боротьбу проти загарбників, й через день після визволення міста Котовськ 31 березня 1944 року починаються роботи по відновленню паровозного депо.
У 1950-их роках залізничний транспорт переходить на новий тип тяги: паровози змінилися тепловозами. У зв’язку зі зміною парку локомотивів у цехах і відділеннях депо проводиться глибока реконструкція. У березні 1961 року для експлуатації в депо прибуває перший тепловоз серії ТЕ-3.
У 1980-і депо активно розбудовується: зводяться нові цехи і відділення.
У 1989 році у зв’язку з електрифікацією Одеської залізниці в локомотивне депо поступили перші електровози серії ВЛ80с, ВЛ80т, ВЛ60п/к, ВЛ60к. Й протягом 1990-2000-х депо осучаснюється, відбувається переоснащення виробництва, будуються нові цеха і відділення для експлуатації, обслуговування і ремонту електровозів.
Серед іншого, за роки незалежності робітники локомотивного депо першими в Україні освоїли капітальний ремонт електровозів в об’ємі КР-2. В цьому депо є обладнання, що не має аналогів в країні, як наприклад, стенд для іспиту силових тиристорів і діодів. Спеціалістами електроапаратного цеху і інженерами депо вперше в Україні була розроблена та впроваджена система опалення пасажирських вагонів на електровозах серії ВЛ80с і ВЛ80т. Одним з останніх досягнень підрозділу – у 2015 році в умовах локомотивного депо Подільськ вперше в Україні було виконано капітальний ремонт КР-1 електровозу ВЛ40у.
2 лютого поточного року локомотивне депо Котовськ перейменовано у відокремлений структурний підрозділ «Локомотивне депо Подільськ» регіональної філії «Одеська залізниця».

Прес-центр регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ УЗ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool