Лісове господарство потребує посилення державного контролю - Рахункова палата

Листопад 20, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 757 | Коментарі: 0

Держлісагентством не забезпечено виконання його територіальними органами повноважень у частині контролю за дотриманням суб’єктами господарювання чинного законодавства з питань ведення лісового господарства.

За відсутності контролю ДФС за її територіальними органами ГУ ДФС у Хмельницькій та Чернівецькій областях не забезпечено повноти і своєчасності сплати податків та інших надходжень до держбюджету суб’єктами господарювання у сфері лісового господарства.

Як наслідок, лише по цих двох областях до зведеного бюджету протягом 2016—2017 та першого півріччя 2018 року не надійшло понад 7 млн грн, з яких в ході аудиту сплачено майже 3 млн гривень.

Такі висновки зроблено Рахунковою палатою після перевірки ефективності виконання повноважень органами державної влади Хмельницької та Чернівецької областей щодо своєчасності і повноти сплати податків та інших платежів до держбюджету у сфері лісового господарства. Результати аудиту, відповідальним за проведення якого був член Рахункової палати Цезар Огонь, затверджено на засіданні Рахункової палати.

За неналежного контролю Держлісагенства Чернівецьким обласним управлінням лісового та мисливського господарства не дотримано вимог при видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, не здійснено якісної перевірки достовірності документів, поданих для видачі таких сертифікатів. Встановлено 142 випадки непідтвердження лісокористувачами відпуску лісопродукції, зазначеної у сертифікатах, або невідповідності кількості та сортиментного складу товарно-супровідним документам. У 98 випадках сертифікати видано різним підприємцям на підставі однакових накладних. За підрахунками аудиторів, загальна сума ймовірних додаткових надходжень до держбюджету від штрафів становила б близько 6 млн гривень.

Також через відсутність державних стандартів, які б встановлювали чіткі вимоги до якості деревини, здійснюється рубка ділової деревини як неліквідної. Засвідчено, що окремими лісогосподарськими підприємствами Чернівецького ОУЛМГ було порушено вимоги законодавства при поданні до митного оформлення та експорту лісоматеріалів необроблених як деревини паливної. За оцінкою Рахункової палати, такими підприємствами недоотримано понад 29 млн грн доходів, а держбюджетом — 23 млн грн надходжень податку на прибуток та частини чистого прибутку (доходу).

Аудитори Рахункової палати наголошують на ризиках заниження окремими лісокористувачами перевірених областей сортиментного складу під час реалізації техсировини, з якої потім експортери виготовляють пиломатеріали високої якості. За розрахунками, втрати доходів таких підприємств — понад 20 млн грн, бюджету — 17 млн гривень.
Неефективна взаємодія та координація дій органів державної влади в частині обміну інформацією як з питань справляння податків, так і виявлення лісопорушень, притягнення винних до відповідальності, а також неприйняття своєчасних управлінських рішень

Держлісагенством та ДФС (на центральному та регіональному рівнях) не сприяли належному захисту, використанню та відтворенню лісових ресурсів, стабільному, повноцінному розвиткові лісового господарства в цілому та отриманню державним бюджетом податків і платежів у повному обсязі.

Управління інформаційної політики


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool