Лілія Гриневич попросила вчительство про три речі на допомогу реформі

Липень 03, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 750 | Коментарі: 0

Вірити, не здаватися та бути партнерами, не намагаючись контролювати весь навколишній світ.

Про це попросила вчителів Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час урочистого відкриття Четвертої національної (не)конференції незалежної вчительської спільноти EdCamp Ukraine сьогодні, 2 липня 2018 року, в межах своєї робочої поїздки до Харківської області.

Майже тисяча вчителів та експертів у сфері освіти з усієї України та 11-ти країн світу приїхали в Харків, щоб взяти участь в EdCamp’і.

«На важкому шляху змін, коли часом здається, що нічого більше зробити, я прошу вас і намагатимусь сама пам‘ятати про три речі. Перше – це віра. Часто, коли стикаєшся з нерозумінням чи то в себе в школі, чи з батьками дітей, чи з самими дітьми, хочеться сказати «ну що я один можу зробити. Один в полі не воїн». Але подивіться навколо – ви не одні, ваші побратими і посестри працюють у школах по всій країні. І ми мусимо вірити один в одного. Коли ви стикаєтесь зі складним випадком чи з конфліктом і хочете відмовитись від шляху, який обрали, ви мусите згадати вашу сусідку праворуч, з якою ви сидите, і сусіда ліворуч. Згадати, що зараз вони теж десь у себе в школі намагаються змінити систему, і вони вірять та покладаються на ваш успіх так само, як ви покладаєтеся на їхній. Потрібно вірити один одному і вперто рухатися вперед, адже ця презумпція віри – основа будь-яких життєздатних змін», – зазначила Лілія Гриневич.

Друге, про що попросила Міністр, – не здаватися.

«Зміни не відбуваються одразу. Іноді вони розтягуються на роки, надто коли йдеться про реформу шкільної освіти, що тільки за затвердженим планом триватиме 12 років. Треба зберігати мужність, увесь цей час послідовно працювати над перетвореннями», – пояснила Лілія Гриневич.

Третє прохання було послідовно йти шляхом педагогіки партнерства, не намагаючись контролюватися все.

«Це шлях до свободи. Свободи не лише учнів, а, насамперед, вашої свободи», – додала Міністр.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба привітав освітян словами подяки.

«Я давно вже так не хвилювався. Сьогодні тут я відчуваю себе учнем перед повним класом найкращих вчителів, а мій вчитель сьогодні – Міністр освіти і науки України. Але, знаєте, це приємне хвилювання і це точно не страх, просто я дивлюся на ваші очі, відчуваю прагнення до змін і вірю, що разом ми зможемо змінити систему освіти України на краще», – відзначив Микола Кулеба.

Очільниця Харківської ОДА Юлія Світлична сказала, що це честь для області приймати вже 4 рік поспіль найбільшу вчительську подію року, адже це вкотре підкреслює значення області як вагомого освітнього центру України.

Заплановано, що в межах (не)конференції учасники EdCamp’у познайомляться з різними існуючими в Харкові сучасними освітніми проектами. Для цього вони побувають у харківському ЛітМузеї, найбільшій танцювальній школі в Україні All Stars, технічній студії «Винахідник» та Харківській школі архітектури.

На EdCamp Ukraine також відбудеться низка відкритих уроків для дітей зі шкіл на лінії зіткнення, котрі вчителі з різних міст проведуть за авторськими методиками. А оцінювати їх будуть ті, заради кого це все відбувається, – діти.

Також на всіх гостей чекає освітній квест та презентація партнерських ініціатив і проектів. На форумі працюватимуть проект «Літературні посиденьки», книжкова галерея, благодійна крамниця на підтримку руху EdCamp на Спільнокошті й Art-лабіринт освітянських мрій.

Нагадуємо, що сьогодні, 2 липня 2018 року, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич перебуває з робочою поїздкою в місті Харкові, де бере участь у Четвертій національній (не)конференції незалежної вчительської спільноти EdCamp Ukraine. Також вона відвідає заклад професійної освіти «Регіональний центр професійної освіти будівельних технологій Харківської області» та зустрінеться з ректорами закладів вищої освіти регіону.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool