Кредитну ставку для бізнесу може бути знижено в цьому році

Січень 27, 2014 | Новини регіонів | Переглядів: 1031 | Коментарі: 0

Зростання довіри з боку населення і бізнесу до банківської системи в минулому році стало феноменальним.

Вклади в національній валюті становили 70 млрд. грн., а зростання кредитування бізнесу становило дві третини всіх банківських активів. Тому цього року Національний банк України прийняв рішення актуалізувати проведення заходів для поліпшення умов надання кредитів для бізнесу.
Річний приріст активів банківської системи України в 2013 році був у 2,5 рази вищий, ніж у 2012 році. Всього приріст становить 140 млрд. грн. Обсяг коштів фізичних осіб за минулий рік збільшився майже на 70 млрд. грн. і практично всі — за рахунок вкладів у національній валюті. Такі цифри озвучив під час круглого столу, присвяченого підсумкам роботи банківської системи у 2013 році, заступник Голови Національного банку України Олексій Ткаченко. Всього за 2011-2013 роки обсяг коштів фізичних осіб зріс на 163 млрд. грн., або на 60%. Більше двох третин вкладів українці здійснювали у гривні.
Кредитний портфель банків за підсумками минулого року становить дві третини всіх банківських активів, збільшившись за рік на 97 млрд. грн. Приріст кредитного портфеля банків є результатом злагодженої роботи Уряду та бізнесу щодо полегшення умов кредитування реального сектору економіки. Насамперед він забезпечений за рахунок операцій у національній валюті.
Наступного року можливе ще більш динамічне кредитування бізнесу за рахунок зниження процентних ставок для активізації розвитку економіки. У поточному ринкові ставки дещо завищені і їх складно економічно виправдати, вважає заступник голови НБУ. Відсутність прямих інструментів впливу на положення ставок, що установилося, втім, не робить НБУ безпорадним. Нагадаємо, загалом торік облікова ставка була знижена на 1% — на 0,5 % двічі протягом двох літніх місяців. Такі кроки Нацбанку свідчать про подальші наміри здешевлювати вартість кредитних ресурсів для бізнесу, що поліпшить можливості його розвитку, а також стабілізує і підвищить рівень життя українців, зазначають експерти.
За даними НБУ, обсяг кредитів на потреби бізнесу за три роки зріс на 192 млрд. грн., частка кредитів у національній валюті становить 149 млрд. грн. за цей період. Половину цього приросту — 47%, за рахунок роботи в 2013 році. «Головним напрямом кредитної політики українських банків є кредитування реального сектору економіки. У 2013 році приріст кредитів, наданих юридичним особам, був у три рази більший, ніж у 2012 році. Такі кредити зросли на 90 млрд. грн. — до 700 млрд. грн., або на 15%, склавши на кінець року 77% загального кредитного портфеля банків», — повідомив Олексій Ткаченко.
Аналітики зазначають, що позитивні тенденції в розвитку банківського сектору активно змінюють негативні. Крім відновлення виплат за кредитними операціями, які були віднесені до проблемних, НБУ другий рік поспіль фіксує прибутковість роботи банківської системи. «Була зафіксована ще одна важлива тенденція: вже другий рік поспіль банківська система працює прибутково. Прибуток банків за 11 місяців 2013 року становив 2,4 млрд. грн.», — підсумував заступник Голови НБУ Олексій Ткаченко. А заборгованість за кредитами скоротилася на 16 млрд. грн. за підсумками 11 місяців 2013 року (в межах 9%).
Банки також збільшили кредитування населення. За даними НБУ, обсяг кредитів, наданих фізичним особам, за 2013 рік виріс на 6 млрд. грн. Нагадаємо, у 2012 році кредитний портфель фізичних осіб скоротився на 13 млрд. грн. Зростання обсягів кредитування населення в національній валюті становило 22 млрд. грн., або 24%. При цьому значно скоротився попит на іноземну валюту. Падіння торік зафіксовано на рівні 23% — на 16 млрд. грн.
Таким чином, згідно з цифрами, можна зафіксувати ще один рекорд минулого року — рекордну довіру населення до банківської системи. За словами Олексія Ткаченка, майже 45% із 279 млрд. грн. за трирічний період приросту зобов'язань банків забезпечені минулим роком.
Усього депозитний портфель банків за минулий рік збільшився на 106,1 млрд. грн., або на 18,1%, тоді як за 2012 рік — на 74,2 млрд. грн. При цьому вклади в гривні за минулий рік зросли майже на 33%, а в іноземній валюті — всього на 0,5%.
Таким чином, за більшістю показників банківської системи зростання в складному, непередбачуваному 2013 році становило майже половину трирічного приросту по системі. Сьогодні є всі підстави стверджувати, що банківська система України працює стабільно і має достатній запас міцності.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool