До уваги батьків: наркозалежність в Україні «молодшає»

Жовтень 12, 2020 | Новини регіонів | Переглядів: 820 | Коментарі: 0

Останніми роками Україна наближається до справжньої національної катастрофи: кількість наркозалежних, зокрема дітей та підлітків зростає в геометричній прогресії.

Вражаючими є такі факти:

Реальна ситуація кричуще не відповідає офіціальній статистиці
Наркоспоживання серед підлітків набуває стрімкого поширення
Психоактивні речовини легкодоступні для молодих споживачів
Відсутня ефективна державна наркополітика.

За даними незалежних експертів кількість наркозалежних в Україні — 1,5-2 мільйона осіб, що в десятки разів перевищує різні офіційні цифри (ЦГЗ МОЗ України - 317 000 осіб). Серед підліткової наркозалежності офіційна статистика ще менше відповідає реальності.
У 2013 року Управління Організації об’єднаних націй (ООН) з наркотиків та злочинності (United Nations Office on Drugs and Crime — UNODC) внесло Україну до списку 24 країн, що потребують першочергової допомоги через високий рівень вживання ін'єкційних наркотиків та поширеність ВІЛ серед тих, хто вживає такі наркотики.

Ми в цьому матеріалі не будемо говорити про те, що має робити держава, тому що на формування виваженої наркополітики йдуть десятиліття. Поговоримо про те, на що слід звернути увагу батькам.
Один з головних чинників вживання психоактивних речовин - це доступність для підлітків! По-перше, в Україні дуже високі показники доступності алкогольних напоїв. Майже третина підлітків (28,6%) говорить про те, що їм легко або дуже легко дістати алкогольні напої. Рівень доступності сигарет для підлітків залишається також досить високим: практично кожен другий (43,8%) не має жодних проблем з їх придбанням. 12,3% підлітків мають доступ до маріхуани.
Вік першої спроби вживання наркотиків серед українських підлітків дуже ранній - більш ніж половина 14-річних (56%) вказали, що перша спроба сталася у 13 років та раніше. Середній вік першої спроби вживання наркотиків – 14,6 років; середній вік першого вживання за допомогою шприца – 15,8 років.

В Україні мало ВІЛ-сервісних організацій, цільовою групою яких є підлітки. Тому доступність профілактичних програм та засобів індивідуального захисту для підлітків груп ризику, зокрема тих, які вживають наркотики, досить низький.
Що може підштовхнути підлітка до вживання психоактивних речовин :
Мода, прагнення вписатися в доросле оточення
Погані стосунки в родини, з близькими та друзями
Неуспіхі у навчанні та суспільному житті
Зміна місця навчання та проживання
Спроба втекти від неприємностей


Результати дослідження вживання психоактивних речовин серед українських підлітків (ESPAD) Деталі проєкту за посиланнями: http://www.espad.org/, www.uisr.org.ua/espad

На сьогодні серед підлітків 14-17 років ми маємо 18% підлітків, які мали досвід вживання будь-яких наркотичних засобів: згідно з даними дослідження, у 2019 році 18,3% дівчат-підлітків мали досвід вживання наркотичних речовин протягом життя, і 16,6% - хлопців. Для порівняння, у 2015 році, цей відсоток становив 11,9 у дівчат, і 17,8% - у хлопців, у 2011 році - 8,4% у дівчат і 21,2% - у хлопців.
Досвід куріння мають біля 50,5% опитаних українських підлітків: 54,7% хлопців і 46,4% дівчат. Кожен п’ятий підліток (19,6%) має сформовану звичку куріння сигарет щодня.

У порівнянні з попередніми хвилями опитування, українські підлітки стали менше курити, але більше споживати алкоголю та наркотичних речовин: 86% вживали алкоголь. При цьому кожен п'ятий (22,5%) підліток зазначив, що п'є алкогольні напої майже щотижня.
У 2019 році зросла кількість дівчат-підлітків, які вживають наркотики та алкоголь: дівчата починають пити дещо раніше за хлопців: серед 15-річних дітей частка хлопців, які хоча б раз вживали алкоголь, становить 79%, а серед дівчат - 87%; дані хвилі 2019 року зафіксували зменшення вживання каннабісу, серед хлопців та стабільність вживання серед дівчат.
18% опитаних підлітків хоча б один раз в житті вживали які-небудь наркотичні речовини. 8,7% підлітків пробували марихуану, а 9,2% вживали інгалянти, щоб «зловити кайф». Поширеність полінаркоманії (вживання двох і більше шкідливих речовин) серед усіх опитаних становить 4,2%.

Серед тих, хто вживає понад дві речовини, також удвічі більше жертв булінгу, ніж серед тих, хто не практикує полінаркоманію — 21,2% та 9,5% відповідно.

Також ті, хто вживає понад дві наркотичних речовини, у 3,7 разів частіше проявляють агресивні форми поведінки, ніж ті, хто не вживає наркотичні речовини - 17,4% та 4,7% відповідно.

Для ефективної роботи з підлітковою аудиторією ВБО «Конвіктус Україна» в Києві створив Молодіжний клуб «Street power» - цікаве та безпечне місце, в якому підлітки можуть змістовно провести дозвілля, а також отримати консультації фахівців проекту.
Дані були оприлюднені під час Медіахаків для журналістів на тему «Що ти знаєш про підліткову наркозалежність?», проведений ВБО “Конвіктус Україна” за фінансової підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я» в рамках реалізації програми «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції шляхом надання універсального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу, розширення доказово обґрунтованої профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, створення життєздатних та стабільних систем охорони здоров’я», яка реалізується за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool