Антон Яценко: Необхідно забезпечити виплату пенсій, пільг чорнобильцям!

Вересень 08, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 1138 | Коментарі: 0

Наразі в Україні гостро стоїть питання невиплати державних пенсій і пільг особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, а також ліквідаторам наслідків цієї аварії. Проблема потребує вирішення на законодавчому рівні.

6 вересня під час брифінгу у Верховній Раді про свою роботу, спрямовану на врегулювання цього питання, доповів народний депутат України Антон Яценко.

А саме  розроблено та подано до Верховної Ради ряд законопроектів, а саме:

1) законопроект №8593 від 12.07.2018 «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки»;
2) законопроект №8594 від 12.07.2018 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Зокрема законопроектом №8593 передбачено:
- заборона будь-якого обмеження, тимчасове чи постійне призупинення виплати пенсій, надання компенсацій та пільг учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.
- збільшення розмірів пенсій; встановити розміри мінімальних додаткових пенсій за шкоду, заподіяну здоров’ю для учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС: (для категорії 1 така пенсія не може бути нижчою 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а для категорій 2, 3, 4 – не нижче 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);
- встановити, що розмір пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:
по І групі інвалідності – 10 мінімальних пенсій за віком;
по ІІ групі інвалідності – 8 мінімальних пенсій за віком;
по ІІІ групі інвалідності – 6 мінімальних пенсій за віком;
дітям-інвалідам – 3 мінімальних пенсій за віком.
- встановити, що пенсія працюючим пенсіонерам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачується у повному розмірі без урахування одержуваного заробітку (доходу);
- включити до діючого Закону норми, що відновлюють пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам.

Крім того, законопроектом № 8594 пропонується:
- внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки чорнобильців та виключити положення, що обмежують розміри виплат пільг та компенсацій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Сподіваюсь, що Верховна Рада підтримає подані мною та іншими колегами-депутатами відповідні законопроекти.
Разом з депутатською групою партії «Відродження» будемо наполягати на тому, щоб ці ініціативи були ухвалені під час розгляду Державного бюджету України на 2019 рік.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool