Зустріч керівництва обласної державної адміністрації із офіційною делегацією Автономної Республіки Аджарія.

Грудень 03, 2011 | Новини | Переглядів: 1145 | Коментарі: 0

Сьогодні в облдержадміністрації представники офіційної делегації автономної Республіки Аджарія поділилась позитивним досвідом у залученні іноземних інвестицій

Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко зустрівся із делегацією автономної Республіки Аджарія, до складу якої увійшли перший заступник міністра фінансів і економіки автономної Республіки Аджарія Сулхан Джортменадзе, начальник департаменту міністерства фінансів і економіки автономної Республіки Аджарія Тімур Ахвледіані, заступник міського голови Батумі Давід Леквеішвілі та помічник міського голови Батумі Губаз Хорава. Кіровоградщину під час цієї зустрічі, окрім Андрія Ніколаєнка, представляли начальник управління у справах преси та інформації облдеражміністрації Євгенія Шустер, перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Віктор Ніколаєнко, заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Лобанова, заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Валентина Животовська, перший заступник Кіровоградського міського голови Василь Дзядух та президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Валентина Харитонова.

Лейтмотивом зустрічі стало обговорення шляхів та можливостей залучення іноземних інвестицій на певну територію. Так, представники Республіки Аджарія поділилися власним досвідом успішного залучення інвестицій не лише до їхньої території, а й Грузії в цілому. Аджарія за останні п’ять років змогла досягти стрімкого і прогресивного розвитку, звісно, не без участі іноземного капіталу. А для того, щоб іноземні інвестиції могли вільно зайти в Республіку, як розповів Сулхан Джортменадзе, в країні на законодавчому рівні спрощено систему оподаткування, знижено значну кількість тарифів і налагоджено сувору антикорупційну політику. Так, на прикладі одного із інвестиційних проектів, що нині реалізується в одній із вільних індустріальних зон Аджарії, Сулхан Джортменадзе розповів про надані преференції інвесторові з грузинського боку, що включають в себе безкоштовне виділення земельної ділянки і безкоштовний генплан робіт та звільнення від податків. Окрім спрощеної системи оподаткування, Грузія, і Аджарія зокрема, для інвесторів приваблива вигідним географічним розташуванням, сприятливими кліматичними умовами, конкурентноздатною робочою силою та цікавою самобутньою культурою. Після презентації потенційних можливостей Аджарії, проведеної помічником міського голови Батумі Губаз Хоравою, Андрій Ніколаєнко презентував потенціал Кіровоградщини, виділивши ключові напрямки, що конче потребують приходу інвесторів. Він не приховував той факт, що Кіровоградщина поки що не може похвалитися аналогічними умовами для інвесторів, як у Аджарії, але необхідна робота зі спрощення цілої низки процедур, як він наголосив, ведеться досить активно.
Досить детально Андрій Ніколаєнко охарактеризував транспортні можливості Кіровоградщини, що завдяки своєму вигідному географічному положенню може мати чималий зиск, уже сьогодні територією області пролягають потужні міжнародні автотранспортні коридори, добре розвинена залізнична мережа, відновлюються і авіаційні перевезення. Стосовно останнього, Андрій Ніколаєнко наголосив, що аеропорту Кіровоград повернуто статус міжнародного – і це не просто слова, недавно відбувся перший міжнародний рейс до Сербії, окрім цього саме сьогодні відбудеться відкриття технічного центру з обслуговування літаків (ДОК-ангару), також буде реконструйовано злітно-посадкову смугу. До того ж у Кіровограді успішно функціонує профільний навчальний заклад – льотна академія, що готує висококласних пілотів. Відтак, аджарську сторону зацікавила можливість налагодження авіасполучення між Кіровоградом та Батумі.
Ще більшу зацікавленість у представників делегації Республіки Аджарія викликала розповідь Андрія Ніколаєнка про багатющі надра Кіровоградщини на уран, залізну руду, каоліни і навіть золото.
Відомо, що традиційним пріоритетом у залученні інвестицій для Кіровоградщини лишається сільске господарство, про це Андрій Ніколаєнко також вказав аджарським гостям. Він зазначив, що агропромисловий комплекс області досить стрімко розвивається, завдяки реалізації таких проектів, як введення в експлуатацію свинокомплексу на 60 тисяч голів, початок будівництва іншого комплексу – молочно-товарного, який вже зараз називають одним із найбільших в Україні, розбудова мереж овочесховищ, що сприятиме розвитку овочівництва як такого.
Згадав Андрій Ніколаєнко і про кіровоградських флагманів машинобудування – заводи "Червону зірку" та "Гідросилу", лідерів у харчовій промисловості м’ясокомбінат "Ятрань" і завод "Креатив".
Окрім цього Андрій Ніколаєнко виділив "супермасштабні проекти", що потребують особливого фінансування і уваги не лише з боку обласної влади – зокрема, добудова КГЗКОРу, розвиток атомної енергетики, адже область здобула можливість побудувати на своїй території суперсучасний завод з виготовлення ядерного палива і відновлення роботи буровугільного холдингу.
Вислухавши Андрія Ніколаєнка, Сулхан Джортменадзе зауважив, що він розуміє, що і для обласної влади Кіровоградщини, так як і для влади Республіки Аджарія одним із найбільш цінних пріоритетів у залученні інвестицій є необхідність створення нових робочих місць, і розвиток не лише економіки, а й соціальної сфери краю.
Приїзд на Кіровоградщину для делегації автономної Республіки Аджарія продовжиться знайомством із потужностями виробництва м’ясокомбінату "Ятрань" і знайомством із однією з найбільш цінних перлин історико-культурної спадщини області "Хутором Надією".

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool