Злочинність неповнолітніх на Кіровоградщині

Листопад 19, 2015 | Новини | Переглядів: 1385 | Коментарі: 0

Упродовж поточного року на території області спостерігається значний ріст злочинів, скоєних неповнолітніми - майже на 50 %. При цьому, питома вага на фоні загальної криміногенної ситуації в регіоні складає майже 6 %.

Відділом ювенальної юстиції прокуратури області вивчено причини та передумови, структуру скоєних підлітками злочинів. Переважна більшість з них є корисливими – крадіжки. Передумовою скоєння кримінальних правопорушень практично у кожному випадку виступають матеріальне неблагополуччя сімей та соціальна занедбаність дітей. Зокрема, неповнолітніми вчиняються крадіжки продуктів харчування, косметики, навіть іграшок із закладів торгівлі, різноманітних гаджетів у однолітків. Молодь в сільській місцевості схильна до крадіжок та реалізації речей домашнього вжитку, металобрухту, транспортних засобів, грошей, прагнучи до швидкого збагачення, підвищення тим самим авторитету серед однолітків.

Начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури області Алла Мороз розповідає: «За кожним із таких випадків стоїть своя історія покинутої дитини, якій батьки, вчителі, соціальні працівники у свій час не приділили належної уваги. Відчуваючи матеріальну незабезпеченість та моральне невдоволення, такі діти часто повторюють раніше скоєне правопорушення, не розуміючи наслідків другої судимості, оскільки вважають, що їх не відправлять до в’язниці. Таку категорію дітей ми називаємо конфліктуючі із законом».

З метою ресоціалізації молоді ювенальні прокурори регіону застосовують весь арсенал наданих законодавцем повноважень, як-то звільнення від кримінальної відповідальності з передачею під нагляд батьків, колективу навчального закладу, направлення до закладів соціальної реабілітації. Подекуди обмежуємося застереженням та обмеженням дозвілля. Наразі лише 5 підлітків перебувають у Кіровоградській установі виконання покарань за скоєння тяжких повторних злочинів, що також свідчить про зниження рівня кримінальної репресії щодо неповнолітніх.

«Проте, без ефективної роботи правоохоронців, система яких наразі реформується, та соціальних працівників, всі прикладені зусилля не дадуть позитивного результату» - наголошує Алла Мороз. Формалізм в роботі з дітьми недопустимий, оскільки це в подальшому продукує повторність скоєних ними правопорушень. У зв’язку із цим, ювенальні прокурори внесли 29 актів реагування, за наслідками розгляду яких 21 посадовця притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Також в області й на місцях прокурорами вжито заходів координаційного характеру для активізації роботи всіх служб в указаній сфері.

Робота в даному напрямі триває.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool